Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштина бира чланове Одбора РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2012.

Извор: Б92, Танјуг

Скупштина бира чланове Одбора РТС

Скупштина Србије данас бира чланове Програмског одбора Радиодифузне установе Србије РТС, а у поподневном делу посланици ће постављати питања министрима.

Парламент је синоћ око поноћи завршио начелну расправу о више законских предлога.

За чланове Програмског одбора РТС, о чему ће посланици сутра расправљати, предложени су посланици Марија Обрадовић из СНС, Ђорђе Милићевић из СПС, Мира Петровић из ПУПС, Милица Радовић из ДСС, Јелена Триван из ДС, Снежана Стојановић Плавшић из УРС и Бојан Ђурић из ЛДП.

На листи је и 12 кандидата које је предложила Републичка радиодифузна агенција, а међу њима су дипломирани психолог Јасмина Лековић, композитор Ненад Милосављевић, дипломирани графички дизајнер Марко Вукомановић, новинар Катарина Остојић, дипломирани правник Иштван Боџони, апсолвент Александра Гркинић, дипломирани економиста Тања Сантрач, професор Универзитета Сингидунум Зоран Вујовић, дипломирани филолог Тања Дојчиновић, дипломирани филозоф Драгољуб Којчић, научни саветник и професор Зоран Аврамовић и новинар и консултант Братислав Грубачић.

Посланици су синоћ завршили начелну расправу о предложеном закону о јавним набавкама, за који посланици владајуће већине кажу да ће омогућити уштеде у поступцима јавних набавки, путем којих је Србија, како су навели, на годишњем нивоу губила и до милијарду евра.

Завршили су и обједињени начелни претрес о предлогу закона о Развојном фонду Војводине, о изменама Закона о енергетици, као и предлозима закона о давању државних гаранција по задужењу три јавна предузећа у укупном износу од 225 милиона евра.

У расправи је највише пажње посвећено пословању и задуживању предузећа Србијагас, а министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је, поред осталог, да ће то министарство у јануару предложити план реструктурирања тог предузећа.

Посланици ништа мање нису били заинтересовани и за закон о Развојном фонду Војводине, али и за измене Закона о енергетици, које су критиковале ДС и ЛДП. Демократе тврде да се њима мењају правила за оне инвеститоре који су већ уложили своја средства, а либерали да се нова решења доносе без консултација са ЕУ.

За демократе је спорно и што о тим изменама није организована јавна расправа, а на негирање минстарке узвратили су да није озбиљна расправа уколико су на њу позвани само они које организатор жели.

Примедбе демократа на стање у енергетици изазвало је реакцију Михајловић, која је поручила демократама да све што је претходна влада оставила у енергетском сектору говори да није била за ред и рад.

Посланик и потпредседник ДС Дејан Николић одговорио јој је да су за стање у том сектору у претходној влади били одговорни садашњи коалициони партнери СНС.

“Толико су лоше радили да сте их узели за коалиционе партнере”, казао је Николић, а посланици ДС су напредњаке и владајућу коалицију подсетили и да су само неколико месеци раније говорили да ће преокренути јавне финансије и да неће бити нових задуживања државе.

Михајловић му је одговорила да је ДС била стожер претходне владе, као што је садашње СНС, и да је зато била одговорна за све оне одлуке које је та влада доносила или није доносила.

“Неће се више десити да нема инвестиција у енергетици, а сви знамо да имамо потенцијала. Неко је одговоран за то. За то није одговорна СНС, за то је одговоран онај који је био стожер у претходној влади, а то сте ви”, казала је Михајловић.

Николић је навео да се предложеним изменама мењају правила у пола инвестиција и да су нова решења зато лоша, а Михајловић је одговорила да ће они који су уложили у инвестицију и имају дозволе наставити да раде, али да ако ништа не ураде у року од три године плус једну неће имати право да је продуже.

Михајловић је на питање посланика о повећању цене гаса и електричне енергије одговорила да је одговорна особа и да ће одлуку о томе донети на основу анализе Агенције за енергетику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси