Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неће извињење, траже заштиту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2012.

Аутор: Предраг Вујанац Извор: Блиц

Неће извињење, траже заштиту

Уместо извињења, ваљевски новинари траже конкретну заштиту и кажњавање одборника и заменика градоначелника из редова владајуће ГГ „Победа“, који су их на прекјучерашњој седници Скупштине града назвали „олошем“ и онемогућили извештавање.

 

Челници „Победе“, од како су на власти, „истакли“ су се и покушајем одузимања службеног возила Апотекарске установе и претњама потенцијалним купцима имовине фирме „Градац“ у стечају.

Новинари којима су подршку дала струковна удружења у писму градоначелнику, председнику Скупштине и државном тужиоцу, траже заштиту интегритета личности, професије и права на рад.

Тражимо од службеника овог града и државе да једну угрожену групу, нас новинаре, не прогоне и не омогућавају другима да то раде. Захтевамо да се поштује наш статус службеног лица и гарантује наша лична безбедност. Очекујемо да вашим делима зауставите застрашујући тренд и поштедите нас топлих речи и неиспуњених обећања - стоји у отвореном писму новинара Ваљева. Све парламентарне странке, укључујући и две највеће владајуће СПС и СНС, осудиле су понашање одборника „Победе“.

Лидер те ГГ Слободан Гвозденовић поручио је да ће сваког „ко му склони микрофон са говорнице лично избацити напоље“, након чега му се повицима „олош, напоље“ придружио Драгољуб Крстић, а остали одборници „Победе“ у друштву својих симпатизера који су без дозволе седели у скупштинским клупама, потом су блокирали њен рад, претећи да наставка седнице неће бити док се „олош“ не избаци.

По сазнањима „Блица“, вербални напад на новинаре и долазак на седницу неколицине непријављених грађана, махом чланова Удружења бораца ратова од 1990, нису били случајни. Наиме, након усвајања предлога буџета Ваљева за следећу годину парламент је требало да расправља о кадровским решењима, међу којима је и захтев напредњака за смену Крстића са места заменика градоначелника.

С обзиром да су СПС и СНС, уз остале мање странке власти, постигли сагласност о томе, „Победи” је био потребан повод за прекид седнице, а демонстрација силе према новинарима и увођење у салу неколицине њихових симпатизера били су порука осталима у владајућој коалицији да виде „с ким имају посла“ - каже наш извор из владајуће коалиције.

У последњих пола године од како је локална власт конституисана, функционери из редова “Победе” неколико пута су демонстрирали силу.

ГГ, која је на мајским изборима освојила осам мандата у Скупштини, чланица владајуће коалиције постала је тако што је на конститутивну седницу, као “средство убеђивања” у салу увела већи број чланова Удружења бораца, од којих је један два пута у лице пљунуо лидера СНС др Добривоја Грујичића.

После тог инцидента, напредњаци су се “одобровољили” и “Победи” предали место заменика градоначелника.

По ступању на ту функцију, један од првих потеза Драгољуба Крстића био је да, мимо било какве одлуке Скупштине и Градског већа, Апотекарској установи наложи да преда службену “шкоду октавију”. Тек када је УО апотеке запретио тужбом због злоупотребе службеног положаја, кључеви аутомобила су враћени.

Прашина због ове афере није се још слегла, а Драгољуб Крстић и Слободан Гвозденовић су јавно у градској кући запретили да ће “посебним методама” спречити аукцијску продају имовине некадашње Фабрике вијака “Градац” у стечају.

Њих двојица тада су стечајног управника “Градца” и судију Привредног суда који води стечај назвали олошем, а последица таквог наступа било је одустајање “како не би имали проблема са локалним властима”, два потенцијала купца пропале фабрике.

АНЕМ: Апсолутно неприхватљиво

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) јуче је протестовала због инцидента у Скупштини Ваљева, када су представници власти вређали ваљевске новинаре. Апсолутно је неприхватљиво да новинари буду изложени претњама, увредама, избацивању из скупштинске сале, због своје аутономне одлуке да нека излагања не снимају тонски, саопштено је из АНЕМ-а.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

26.12.

2012.

vojvoda [нерегистровани] у 14:05

neistine

koliko ste samo neistina napisali u ovom tekstu. S obzirom da zovete sebe novarima, trebali bi da znate da u svakoj prici uvek postoje 2 strane.

Одговори
сре

26.12.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 13:37

Bez pretpostavki

Ne može novinar (bez fakultetske diplome) da nagađa zbog čega je došlo do prekida sednice Skupštine grada Valjeva. Morao bi po pravilima novinarstva da pita sve strane, učesnike u incidentu, šta je razlog za prekid zasedanja. Drugo, ako i službenicima i funkcionerima domaće vaspitanje nalaže da ulaze i izlaze iz sale tek pri izmeni dva govornika, a ne u toku njihovog obraćanja, morala bi to da zna i dotična novinarka (bez fakultetske diplome). Toliko bar elementarnp vaspitanje nalaže. A zašto je nazvana ološem...to je za dužu priču, koja verovatno na ovim stranicama ne bi ni bila objavljena. Nisu valjevski novinari baš toliko nezaštićeni, baš toliko ugroženi i baš toliko napadani.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси