Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Треба те убит за пример“: Новинар Данаса Војин Радовановић добио претњу смрћу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2023.

Аутор: Данас Извор: Данас

„Треба те убит за пример“: Новинар Данаса Војин Радовановић добио претњу смрћу

Новинар Данаса Војин Радовановић добио је претњу смрћу. “Тебе треба убит за пример гле какав си”, стоји у поруци коју је Радовановић добио на свом приватном Инстаграм налогу.

Претња смрћу стигла је као реакција на саопштење Удружења новинара Србије (УНС), које је протестовало због неадекватног реаговања Тужилаштва у случају напада чији је новинар Данаса био мета пре месец дана. Са налога “селидбеипревозз” дошла је порука као одговор на Инстаграм причу у којој је Радовановић ово саопштење поделио.

УНС је поднео пријаву Тужилаштву за високотехнолошки криминал, из ког су Радовановића данас позвали да потврди податке из пријаве, те да наведе да ли се осећао угрожено, што је новинар и учинио.

Радовановића је у ноћи између 24. на 25. јун, на београдском сплаву “Шлеп”, напао непознати мушкарац млађих година. Он му је агресивно пришао, ухватио за раме, обратио имеом и рекао да ради за “плаћенички медиј Данас”.

Након што му је новинар Данаса склонио руку са рамена, нападач га је одгурнуо, а већи инцидент спречиле су особе у његовом друштву.

Адвокати “Јунајтед Медиа” тим су поводом поднели пријаву тужилаштву против Н.Н. особе због угрожавања сигурности новинара, а приликом давања изјаве Радовановић је навео и име сведока који би боље могао да опише нападача. Ипак, до данас сведок није саслушан.

На последњем састанку Сталне радне групе за безбедност новинара 27. јула било је речи и о нападу на Радовановића, случају који није ушао у статистику за прво полугодиште ове године.

По подацима о поступању јавних тужилаштава, од 2016. у јуну је формирано осам предмета „у вези са догађајима на штету лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања“.

За прво полугодиште, дакле до 30. јуна 2023, таквих предмета јавних тужилаштава формираних на основу поднетих кривичних пријава, односно извештаја, укупно је 42, додао је УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси