Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Клевета, част, одмазда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2012.

Извор: Нови Магазин

Клевета, част, одмазда

Клевета ће највероватније бити избачена из Кривичног законика иако предлог њене декриминализације и даље изазива опречне судове. Чини се да су највеће недоумице унутар владајуће коалиције, иако су управо Министарство правде, што ће рећи Влада, предлагачи законских измена.

 

Ни сама комисија која је сачинила предлог измена није била за избацивање клевете као кривичног дела, али Министарство је није послушало. Нема сумње да ће новинарска удружења једина бити задовољна ако се клевета напокон “неутралише” као кривично дело, али под условом да се евентуалне казне за повреду части и угледа (увреду) која се доказује у грађанској парници умере до износа који не угрожава опстанак медија.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а

Они који заговарају тезу да су Немачка или Француска задржале клевету у кривичним законима прећуткују чињеницу да је клевета практично у овим државама декриминализована у пракси, будући да у 95 и више процената случајева, у којима повреде части и угледа у медијима добијају свој епилог пред судом, то бива у парничним, а не кривичним поступцима.

Снежана Стојановић Плавшић, посланица (УРС)

Спадам у групу посланика који верују да декриминализација клевете није добра идеја. Верујем да клевета није кривично дело које је везано само за новинарску професију. Лично, много чешће сам имала ситуацију да будем оклеветана од стране колега политичара него од стране новинара, тако да верујем да апсолутно треба задржати право свих оних који желе да своју част и углед бране, то учине користећи управо овај инструмент Кривичног законика.

Милица Радовић, посланица (ДСС)

Морам да вам кажем да за једног часног и угледног човека увреда, односно клевета има већу тежину него можда чак физичко кажњавање, брутално пребијање или чак тешка телесна повреда. Грађанско право наравно да тешко може да обезбеди ефикасну заштиту од клеветања.

Пола Тиде, в.д. шефице Мисије ОЕБС у Србији

ОЕБС подржава декриминализацију клевете у свим својим државама чланицама. Казне за клевету, након њеног укидања као кривичног дела, требало би да буду пропорционалне приходима медијске организације како се не би угушили медији и слобода медија.

Данило Николић, државни секретар у Министарству правде

Комисија која је припремала измене закона није била за укидање клевете као кривичног дела, али је Министарство правде дало предлог за декриминализацију клевете.

Неђо Јовановић, посланик (СПС)

Мени је савршено јасно да је предлог брисања кривичног дела клевете утицај међународних организација, институција, па и сугестије унутрашњости и унутрашњих фактора, али то не може оправдати декриминализацију нечега што подразумева заштиту јако вредног заштићеног добра, јер ће се отворити врата разном етикетирању, омаловажавању, клеветничком прогону, а поготово је то проблем уколико се то учини преко средстава јавног информисања, иако ово што говорим ни у ком случају није осуда медија.

Дејан Михајлов, посланик (ДСС)

Укидање кривичног дела клевете само би произвело додатне тензије, вратило неке традиционалне начине решавања повреде части и угледа и образа и каљања образа који постоје код нас. То би само проузроковало додатно ширење тензија,
нетрпељивости и вратило би правду у руке грађанима.

Љиљана Смајловић, председница УНС-а

Не видим у чему је проблем. Увреда је остала у КЗ, као и забрана изношења података из приватног живота. Ничија част неће остати без одбране због декриминализације клевете. А новинарима барем неће претити опасност да заврше у затвору попут Ласла Шааа, кога је председник Николић морао да помилује јер се држава огрешила о њега. Претња новчаном казном у парничном поступку више је него озбиљна претња клеветницима, а невине макар спасава затвора.

Никола Селаковић, министар правде

Декриминализација кривичног дела клевете је био захтев великог броја удружења и стручне јавности, нарочито новинарских удружења. Треба имати у виду да је реч о једној општеприсутној тенденцији у европским законодавствима, и да према препорукама Савета Европе на идентичан начин поступају и законодавни органи држава чланица ЕУ.

Владимир Цвијан, посланик СНС

Наравно, у пракси се сви ми плашимо да ће то можда довести до неконтролисаног клеветања, нарочито људи из јавног живота, а и нас политичара. Дефинитивно ће декриминализацијом клевете новинари много добити. Немојмо заборавити да читав низ кривичних дела која штите малолетнике, а првенствено мислим на породице људи који су оклеветани, и даље постоји у нашем правном систему. Људи који сматрају да су оклеветани ће, као у Америци, моћи да се обрате суду и траже
накнаду материјалне и нематеријалне штете.

Гордана Чомић, потпредседница Скупштине и посланица (ДС)

Ако сувише велики број посланика има дилему о томе да ли тај члан Кривичног закона треба укинути или не, онда сам склонија томе да подржим амандмане народних посланика, ко год их поднео, којим ово дело остаје у закону, јер не треба поправљати оно што није покварено. Да постоји чиста и јасна слика и аргументација зашто га треба уклонити подржала бих, али сувише је аргумената и сувише се дилема чуло.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси