Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ДС: Новинарима статус службеног лица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2012.

Извор: Б92, Бета

ДС: Новинарима статус службеног лица

ДС поднела амандман на измене Кривичног законика којим је затражила да новинарима остане статус службених лица.

Она је позвала посланике свих политичких странака у парламенту да подрже ту иницијативу.

Посланица Демократске странке Весна Марјановић је агенцији Бета казала да је члан Кривичног законика који предвиђа као кривично дело претњу нападом на новинаре уведен за време претходне Владе у којој је била ДС управо због уважавања друштвених околности и чињенице да се и новинари поред политичких функционера баве једном врстом јавног посла.

"Ово је земља која још увек има велики број неразјашњених убистава новинара, ситуације друштвене и медијске где постоје и екстремне организације које сматрају да имају право да на својим сајтовима објављују спискове неподобних медија, неподобних новинара, неподобних јавних личности", казала је Марјановићева, која је и председница скупштинског Одбора за културу и информисање.

Она је додала да то нису уобичајене и нормалне околности да би ДС могла да уважи аргументацију актуелног министра правде Николе Селаковића због чега би се та одредба брисала.

"Ми ћемо тај наш предлог одбранити када буде расправа о амандманима", казала је Марјановићева.

 

Цвијан: По Уставу сви смо једнаки

Посланик СНС Владимир Цвијан каже да ће се на скупштинским одборима за законодавство и правосуђе размотрити питање кривично-правне заштите новинара и да ће, ако се оцени да новинарима треба оставити статус службеног лица, бити донета таква одлука.

"Министарство правде је увек до сада излазило у сусрет новинарима, па у крајној линији укинуто је и кривично дело клевете управо на захетев између осталих и новинарских удружења. Видећемо да ли ће овде амандман проћи", рекао је он агенцији Бета.

"Што се тиче тог односа новинар - службено лице, за сада је став Министарства правде да би било мало тешко онда убацити у закон јер ко би онда све била службена лица, да ли би онда били и адвокати и возачи и кондуктери... практично би испало да сви људи у држави имају статус службеног лица", казао је Цвијан који је и председник скупштинског Одбора за уставна питања и закодавство.

Према његовим речима, питање је и да ли је у складу са Уставом дати статус службеног лица само новинарима или само судијама, јер ако се то учини - онда статус службеног лица мора да се да и возачима у ГСП, кондуктерима и адвокатима.

На констатацију да је због природе посла новинарима додељен статус службеног лица, Цвијан је казао да и возаче нападају и да полицајце нажалост убијају.

"И ту ћемо да пооштримо заштиту. Имамо ситуацију да и кондуктере нападају, адвокате нападају, судијама се прети, дакле једном речју, по природи посла сваки грађанин ове државе може доћи у одређени проблем, да дође под неку врсту притиска и под неку врсту претњи. Зато је став Министарства правде био да грађане не треба делити, да не треба правити разлику међу њима. По Уставу сви смо једнаки", рекао је Цвијан.

Он је навео да као адвокат и посланик СНС сматра да не треба разликовати људе јер многи људи по природи свог посла имају велики ризик за своју безбедност и свима треба дати адекватну правну заштиту.

"Да ли ће то бити кроз појам службенога лица или кроз неки други појам то је ирелевантно, важно је да ми те људе заштитимо. Како ће то формално правно изгледати видећемо сутра на седници Одбора за законодавство", рекао је Цвијан.

Он је навео да ће сви амандмани бити пажљиво проучени како би се виделе могућности које се тичу адекватне кривично-правне заштите и новинара и свих других лица, јер сви који због природе посла имају евидентан безбедносни проблем и сусрећу се са претњама морају бити адекватно кривично-правно заштићени да би се јасно дало до знања криминалцима да се не играју са државом.

 

СПС подржава иницијативу

Посланик СПС Неђо Јовановић рекао је да ће СПС подржати иницијативу да се Кривичним закоником повећа степен кривично-правне заштите новинара, будући да је изменама тог законика предложено да новинари немају више статус службених лица.

"Што се тиче СПС-а, у том правцу подршка не треба да буде доведена у сумњу", рекао је Јовановић агенцији Бета.

Медијска коалиција, коју чине новинарска и медијска удружења, најавила је да ће поднети предлог амандмана посланичком клубу СПС како би се спречило да се из Кривичног законика избаци одредба која напад на новинара на задатку изједначава са нападом на службено лице.

"Треба подржати повећани степен кривично-правне заштите новинара и СПС пружа подршку за било какву иницијативу коју би новинари упутили Одбору за правосуђе, у смислу да одбор може сходно Пословнику да подносе амандман на Кривични законик у којем би се афирмисала потреба за повећаним степеном кривично-правне заштите за новинаре", рекао је посланик СПС.

Јовановић, који је и члан скупштинског Одбора за правосуђе, навео је да је то што новинари према предложеним изменама Кривичног законика нису више категорисани као службена лица изазвало одређену врсту незадовољства, опреза и критике.

"Чињеница је да службена лица имају повећани степен кривично-правне заштите, али је исто тако чињеница да је кривично-правна заштита, сходно Уставу и закону, пружена свим грађанима Србије па самим тим и новинарима", рекао је Јовановић.

Он је навео да не може да кометарише какав ће бити став Одбора за правосуђе по том питању, али да ће се о томе свакако водити расправа на седници тог скупштинског тела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси