Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Живот (ни)је чудо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2012.

Аутор: Радоман Ирић Извор: Врањске

Живот (ни)је чудо

Нису новинари криви за оно што су објавили, већ за оно што нису! За оно што су прећутали! Повод да се присетимо овог светог правила новинарског заната јесте вест коју су пре 14 дана објавили бројни писани и електронски медији.

 

Ове новине су о томе писале у прошлом броју.

Новинарки недељника „Врањске“ Валентини Миленковић, припала је прва награда „Culture Watch“ (Чувари културе) на тек установљеном конкурсу за аналитичко и истраживачко новинарство у култури. Шесточлани међународни жири, састављен од експерата из културе, Валентини је награду доделио за истраживачки рад „Колико кошта када власт забавља народ“.

Награда „Цултуре Wатцх“, која се састоји од дипломе и новчаног дела, колегиници Миленковић је уручена 28. новембра у београдском Дому омладине на регионалној конференцији под називом „Балканске културне политике - шта (да) се ради“.

Награду су установили „Балканска регионална истраживачка мрежа - БИРН и Портал за културу југоисточне европе SEEcult.org.

Лепота! Прва међународна медијска награда која је стигла у Врање!

Али, прича тек овде почиње: ову вест није објавио онај медиј који је морао први да то учини - Регионална Радио телевизија Врање, она телевизија која ће пореске обвезнике Врања ове године коштати преко 40 милиона динара. Дакле, ова вест није нашла место у информативном програму Регионалног јавног сервиса?!

Вест није значајна да би била објављена? Колегијална љубомора? Професионалне сујете? Зато што је славодобитница из „Врањских“? Зато што се некима тако и хоће и може? Ко год да је овако одлучио прекршио је сва људска, морална, етичка и професионална правила. Тај исти је, овим чином бестијално пљунуо грађанима у лице, развезао шамарчину јавности и пореским обвезницима - за њихове рођене паре.

Овај нови скандал из врањске бастиље повод је да се поново поставе стара питања: чиме ће директор РТВ Врање и главна и одговорна уредница да оправдају овај медијски примитивизам и неваспитање? Хоће ли, они који плаћају овакве мућкалице, дочекати да Управни одбор РТВ осуди ово силеџијство.

ПС: Овај скандал на најбољи начин објашњава зашто у медијима постојимо „ми“ и „они“, „наши“ и „њихови“, „бели“ и „црни“, а истина је само једна.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси