Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сваки пети купује новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2012.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Сваки пети купује новине

Дневне новине у Србији свакога дана купује скоро 23 одсто интернет корисника, док их у електронском издању на интернету чита више од 70 одсто испитаника, показују резултати истраживања Данаса о читаности дневне штампе, спроведеног међу интернет корисницима путем сајта твојстав.цом на узорку од 315 испитаника. Резултати показују да 18 одсто испитаника никада не купује дневне новине, док једном или више пута седмично то чини по 12 одсто интернет корисника.

 

С друге стране, свега око два одсто одговорило је да никада не чита новине на интернету, понекад то чини више од 12 одсто њих, више пута недељно 13 одсто, а једном недељно електронска издања новина „листа“ тек око 1,5 одсто испитаника.

Најчитанија рубрика у дневним листовима, судећи према одговорима испитаника, јесте рубрика „друштво“, за коју се најрадије опредељује 17 одсто читалаца, док иза ње следе политичке теме - 16 одсто и вести из света - 14 одсто.

Иначе, резултати показују да нема већих разлика између осталих рубрика у новинама по читаности.

Већина од 65 одсто испитаника рекла је да на интернету чита неколико дневних новина, а за само један лист определило се 11 одсто.

Скоро све дневнике онлајн прати сваки пети испитаник, а ниједне скоро три одсто њих.

Скоро 40 одсто интернет корисника сматра да дневним листовима недостаје више квалитета, а 37 одсто њих мисли да би требало имати и више истраживачких прича.

Сваки десети оцењује да недостају „животне приче“ у новинама, док сваки двадесети би и већи број фотографијама на странама.

Међу одговорима које су испитаници сами дописивали на питање шта недостаје дневној штампи у Србији, издвајају се да би листови требало да буду више објективни и са истинитим информацијама, као и да је потребно више квалитетних, писмених и образованих новинара.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси