Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Системски заштитити радна права новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2012.

Извор: Вести Ужице

Системски заштитити радна права новинара

Представници Независног друштва новинара Војводине и Независног удружења новинара Србије затражили су од државе да стане на пут злоупотреби права запослених у медијима и да омогући системску заститу новинарима којима су послодавци прекршили права на рад.

Адвокат НДНВ-а Милан Ђукић рекао је на конференцији за новинаре да је стална пракса да послодавци остају дужни примања запосленима, а да новинари после не могу да наплате та дуговања, јер су фирме које су им дуговале новац у међувремену отишле у стечај.

"Уколико већ власти излазе у сусрет предузетницима и нуде им могћност смаживања или укидања ПДВ-а, зашто онда не изађу у сусрет и запосленима кој не могу да наплате своја потраживања од послодаваца, али истовремено морају плаћати судске трошкове, ако се одлуче да туже послодавце", рекао је Ђукић.

Према његовим речима, требало би да се новинарима који туже послодавце омогућ и да судске трошкове и таксе плате тек након што наплате потраживања од послодаваца.

Он је рекао и да овај принцип може да се примени на све запослене, не само у медијској индустрији, пошто у Србији има веома
много спучајева кршења радних права. Ђукић је истакао да радни спорови само у теорији треба да се заврше за шест месеци, док у пракси ти спорови трају око две године, па се све претвори у принцип "судовање - лудом радовање".

"За све ово ја не кривим послодавце, јер је њима заправо системски омогућено да се понашају тако неодговорно", казао је Ђукић. Новинар Никола Травица, који је тужио свог послодавца "Нови грађански лист", рекао је да је добио судски спор против посподавца, према којем је наложено да му исплате више од пола милиона динара заосталих зарада, али да је фирма у међувремену отишла у стечај и да он сада мора платити 53.000 динара судских трошкова, иако не може наплатити своја потраживања.

"То значи да сада треба да платим порез на оно што ми је узето, али ми није враћено", рекао је Травица.

Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић рекао је да у таквим условима рада не може бити ни речи о спободи информисања у Србији. "Ради се о класичној криминалној превари, а медијска индустрија данас личи на минско поље када су у питању права запослених", оценио је Раковић.

Председник Извршног одбора НДНВ-а Недим Сејдиновић оценио је да се у случају новинара Николе Травице ради не само о угрожавању радних права, већ и о директном атаку на медијске слободе и сободу изражавања.

Он је захвалио Травици на храбрости и истрајности да изађе у јавност са својим проблемом и позвао новинаре да покажу солидарност с њш и са колегама у сличном положају.

Сејдиновић је рекао да случај Травица говори доста и о конзорцијуму који се некада звао Војводина.инфо и који је у свом власништву имао неколико локалних медија у Војводини, а за који се показало да је медије куповао због политичких а не економских интереса, због чега је новинаре третирао као пуке извршиоце наређења, не поштујући ии миминум њихових права. Представници новинарских удружења оценили су да међу новинарима нема довољно солидарности, а синдикати не раде свој посао на прави начин.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси