Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Васић опет напада Пиротске новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2012.

Извор: Пиротске новине

Васић опет напада Пиротске новине

Нови политички притисак председника општине на наш лист

Након што је одборник Бобан Ранђеловић на последњој седници локалног парламента предложио да се у дневни ред уврсти тачка у оквиру које би се разматрала обустава финансирања пиротских медија из општинског буџета док они не успоставе равномерно извештавање о свим парламентарним групацијама, по ко зна који пут повела се расправа о Пиротским новинама.

Суд: ПН објективне и непристрасне

Најновији испад председника општине, Владана Васића, за скупштинском говорницом, прошлог петка, када је наш лист оквалификовао као партијско гласило и изнео низ неистина, редакција ПН осуђује као још један у низу директних политичких
притисака и покушаја мешања у уређивачку политику медија који се једини у Пироту не финансира новцем свих грађана, са циљем да се он угаси јер представља трн у оку локалној власти.

Политички притисак, дискриминација и шиканирање новинара ПН се дешава због тога што они одбијају да служе локалној власти у Пироту као средство за манипулацију и да јој буду огласна табла. Општински челници сваке године издвајају значајна средства из буџета за пиротске медије (на нивоу издвајања за пољопривреду), без којих медији не би опстали, а за узврат од њих очекују да буду њихове проститутке.

ПН су од 2010. године одбиле да учествују у овој срамној игри са медијима. У покушају да дискредитује ПН, а у недостатку аргумената, председник општине не преза ни од служења неистинама. Будући да је и прошлог петка за говорницом изговорио неистину да Приведни суд у Нишу није (у пресуди донетој 5. октобра 2010. године у корист ПН у спору са општином) оцењивао објективност нашег листа, навешћемо само неке делове из пресуде:

„...Тужилац (ПН) је објективно и непристрасно извештавао о раду локалне самоуправе. У дописима упућеним тужиоцу тужбеник (општина Пирот) није указао које је конкретне неправилности уочио у извештавању. Од стране туженика никада није било демантија објављених текстова...

... Нико не сме ни на какав начин да ограничава слободу јавног информисања, нити да врши утицај или контролу над начином извештавања јавног гласила. Како тужбеник није сходно наведеном закону одредио које је неправилности у извештавању учинио тужилац, већ се само позвао на тендециозно писање о Старој планини, о медијима, о Момчилу Антићу, директору фонда за ГГЗ, и о варијанти аутопута Коридор 10, суд је нашао да се ове теме не могу односити на повреду члана 6. и 7. уговора...

Наведене теме тужилац није обрађивао на захтев туженика, сходно наведеном члану уговора, већ у склопу слободног и истраживачког новинарства, те су из тог разлога овакви наводи туженика неосновани......

Суд је из напред наведених саопштења за јавност туженика, као и из самих новинских чланака утврдио да је тужилац наведена саопштења и информације туженика, релевантних политичких странака и других организација пренео и објавио веродостојно и потпуно, у свему у складу са Законом о јавном информисању"...

„Медији се најлакше контролишу новцем из буџета"

Председник општине, Владан Васић, и председник СО, Милан Поповић, нису имали коментар на пресуду, а камату и трошкове судског поступка, последицу њихове самовоље и погрешне одлуке, нису платили они из свог џепа, већ грађани Пирота.

Подршку ПН у борби за слободу медија пружили су Независно удружење новинара Србије (НУНС), Медијска организација Југоисточне Европе (СЕЕМО) и бројне колеге и медији. Огласили су се и Повереник за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић, бивша председница Савета за борбу против корупције, покојна Верица Бараћ, и други.

- Сама чињеница да су ПН морале своје право да остварују преко суда говори о притиску на ваш лист, али и о разним начинима и врстама притисака и контроле медија, а Савет је недавно сачинио Извештај управо о томе. Тако смо видели да се контрола медија најчешће и најлакше спроводи преко новца из буџета који се даје медијима. Сходно томе, чињеница да се велики број локалних медија финансира из локалних буџета посебно је опасна. Такође, сада су притисци на медије много гори и опаснији него раније. Нема више позивања уредника телефоном на партијски састанак. Та врста притиска лако се могла препознати и на неки начин се могло реаговати. Данас постоје финији механизми, као у вашем случају, медији се ограничавају рекламама, или новцем из буџета, а то је мање видљиво и самим тим много опасније - казала је Верица Бараћ.

Након судске пресуде притисци на ПН од стране функционера локалне самоуправе предвођене председником општине Васићем појачани су, па су они редовно почели да одбијају дају изјаве новинарима ПН и не позивају их на многе догађаје које организује локална самоуправа, а за информације које су у интересу јавности захтевају званични захтев.

Васић угрожава слободу медија

Врхунац се догодио на седници СО Пирот 16. децембра 2011. године када је Владан Васић спречио уредника ПН, Богољуба Најдановића, да снима ток седнице, тако што је наочиглед присутних одборника, у директном телевизијском преносу, Васић
угасио и склонио са скупштинске говорнице диктафон ПН.

Овај поступак председника општине Пирот саопштењем је осудио НУНС, али и већина политичких партија у Пироту, јер су сматрали да се на тај начин угрожава слобода медија и крше права новинара. Председник НУНСа, Вукашин Обрадовић, оценио је понашање локалне власти у Пироту противуставним и противзаконитим.

Суочен са осудом најшире јавности Васић је потом изрекао неистину да је диктафон на скупштинску говорницу постављен након почетка седнице и да је новинар ометао заседање.

И након овог скандала, председник општине Пирот је још једном склонио диктафон ПН са скупштинске говорнице, а председник СО Пирот Милан Поповић, забранио фотографу ПН да обавља свој посао на седницама.

Васићев наступ на последњем скупштинском заседању само је наставак матрице притисака и напада на медиј над којим нема контролу и кога се плаши, јер једини на лоботомисаној Пиротској медијској сцени указује на грешке, пропусте у раду и кршење закона од стране локалне власти, а на штету грађана.

С друге стране, на десетине покушаја новинара ПН да од председника општине добију изјаву или коментар у вези са текстовима које су писали нису уродили плодом, будући да он годинама већ на одговара на наша питања званично упућена
преко кабинета, али ни једном није демантовао наводе у текстовима.

Странице ПН вапе за одговорима председника општине, а као објективан и непристрасан медиј користимо и ову прилику да му још једном упутимо позив за интервју, без унапред договорених питања.

Редакција

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси