Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за репризе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2012.

Аутор: Невена Јанковић Извор: Сан

Савет за репризе

Парламент би ускоро требало да изабере нове чланове Програмског савета РТС.

Савет нас је у протекле три године подсетио да није много тога из архива изгорело у „ослобађању“ телевизије 5. октобра 2000. године. Генерално гледано РТС може да се похвали богатом архивом, али до које мере је репризирање појединих серија досадило, најбоље одсликава постер са Вукајлије с потписом „Репризирамо Тринаест Серија - Ваше право да знате све. Напамет.“

Нових 19 чланова Програмског савета требало би ускоро да буде изабрано, а да ли ће се већ традиционално за српске прилике каснити с избором, сувишно је говорити.

Седам чланова ПС долази из редова посланика. До сада су предложене: Олена Папуга (ЛСВ), Дубравка Филиповски (НС) и Марија Обрадовић и Александра Ђуровић (СНС).

- Када би ми се пружила прилика да будем члан Програмског савета, променила бих много тога. За почетак, не би било више реприза серија. Јавност очекује да има више едукативног програма. А уколико би то било у нашој надлежности, волела бих да се испита колика је стварна наплата претплате за РТС. Невероватно је да народ плаћа, а да Јавни сервис стално грца у дуговима. Волела бих да јавности кажемо „ди су наши новци“, што би се рекло у Војводини - рекла је Филиповска.

Осталих 12 кандидата предлаже РРА из реда „професионалних удружења, научних установа, религијских заједница, удружења грађана и невладиних организација“.

Или то бар тако на папиру пише да треба. Списак 20 кандидата и њихових кратких биографија који је доступан јавности, за разлику од рада тела за које су кандидовани, одаје, могло би се рећи, чудну слику о друштву. За разлику од 2006, када су у Програмском савету седели и чланови САНУ, овогодишњи примат међу „научним установама“ имају приватни факултети са свеже добијеним акредитацијама.

Један од кандидата је и Ненад Милосављевић, свима познатији као Неша Галија.

Њега је предложило Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије.

- Не може да се разговара о проблематици РТС-а а да се претходно не знају узроци унутар саме куће. Свакако једна од кључних ствари које бих увео јесте научни програм као и музичке емисије и оне које ће се бавити позориштем. Требало би појачати културну страну програма јер већина људи гледа треш зато што немају шта друго да гледају - одлучан је Неша.

Програмски савет постоји како би заступао интересе гледалаца и слушалаца и учествоваће у „унапређивању рада медијског сервиса, како би грађани гледали што је могуће бољи и квалитетнији програм“.

Ако Савет заиста треба да их заступа, зашто његов рад није јаван као у Хрватској? Тамо је донедавно постојао исти проблем, али су грађани узели ствари у своје руке и издејствовали да рад ПС ХРТ-а буде транспарентан. Истина, колеге новинари ХРТ-а тражили су разрешење Програмског савета јер су их сматрали директно одговорним  за стање у којем се налазио. Тај филм, очигледно, нећемо скорије гледати.

Без обзира на податак да око 1,3 милиона домаћинстава (што је више од 50 одсто) у Србији има „кабл“, програм Јавног сервиса је, чињеница, најгледанији. Остају питања чиме оправдавају указано поверење и колико заиста једно саветодавно
тело, као што је ПС, утиче на програм који се сервира гледаоцима?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси