Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Унија дискографа Србије тражи помоћ Владе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2012.

Аутор: А. Јовановић Извор: Информер

Унија дискографа Србије тражи помоћ Владе

Унија дискографа Србије (УДС) тражи од Владе да донесе закон који би обавезао емитере да пуштају минимум 50 одсто домаће музике! Свему томе, објашњавају дискографи, циљ је очување српске музичке баштине. Родољуб Стојановић, генерални секретар Уније дискографа Србије, потврђује да се труде да сачувају српску музичку индустрију, која је, барем кад је реч о дискографији, на издисају.

- Послали смо захтев Министарству просвете и Одбору за образовање у којем тражимо да уврсте наш амандман у Закон о ауторским правима. У амандману пише да су ТВ и радио станице дужне да половина песама које емитују буде на српском језику. Желимо да сачувамо домаћу продукцију како би могла да се развија. Не желимо да дође до тога да српски произвођачи морају да отпуштају запослене, већ да имају могућност да улажу у посао - објашњава Стојановић.

Непоштовање закона

На питање да ли очекује отпор емитера одговара:

- Наравно да неће сви поштовати закон. Али ако у Закону о радиодифузији из 2002. стоји да телевизије морају да имају 50 одсто сопствене производње, зашто исто не би важило и кад је реч о музици?!

Слушајмо домаће

У „Сити рекордсу“, који је један од оснивача УДС, објашњавају циљ овог предлога:

- Циљ је да као у многим земљама у Европи, а посебно у Француској и Холандији, заштитимо домаће стваралаштво и националну баштину.

Александар Пејчић, музички уредник „Градског радија“, који не емитује домаће песме, каже да ће поштовати закон уколико буде усвојен.

- Како ће се то одразити на наш програм, питање је на које у овом тренутку не знамо одговор. Ово је исхитрен предлог, а ми у „Градском радију“ подржавамо све што помаже очувању домаће музичке баштине. Нажалост, нисмо сигурни да ће се са законском одредбом да буде 50 одсто домаће музике у програму то и десити. Да би све то имало смисла, потребно је да се квалитет домаћих музичких жанрова подигне, а то се не решава одредбом о количини емитовања - објашњава Пејчић, и подсећа да не би требало заборавити чињеницу да највећи број младих музику слуша преко интернета.

„Прави“ Индијана Џонс тужи творце филма

Прави Индијана Џонс тужио је филмску компанију „Лукасфилм“ због тога што су користили кристалну лобању приликом снимања филма „Индијана Џонс и Краљевство кристалне лобање“.

Извесни доктор Џејми Ов поднео је тужбу против компаније у име народа Белизеа. Он тражи да се Белизеу врати лобања коју је, наводно, пре 88 година украла једна породица ловаца на благо.


Оловке у руке

Школа цртања и стрипа Миу-Ми почела је са радом у просторијама Основне школе „Старина Новак“ у Београду. За све оне који желе да науче основе цртања и открију тајне стрипа ово је идеална прилика да савладају ове вештине. Настава се одвија суботом од 11 до 13 сати. Школу води дугогодишњи илустратор и стрип аутор Душко Стефановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси