Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ посебно брине о достојанству политичара на власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2023.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

РЕМ посебно брине о достојанству политичара на власти

РЕМ се пет пута жалио регулаторном телу у Луксембургу због програма Н1, Нове С или Спорт клуба. У већини случајева, бринуо је за достојанство и интегритет премијерке, председника или других политичара на власти

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) се за две године пет пута жалило Луксембуршком независном телу за аудио-визуелне медије (АЛИА; Алија) због програма телевизија Јунајтед групе.

Алија је два пута изрекла неки облик опомене или казне, што је РЕМ уредно објавио и до њих је на сајту регулатора једноставно доћи. Одбијене или несанцконисане пријаве тамo није једноставно пронаћи.

РЕМ се Алији жалио јер је, како сматра, у емисији „Ментално разгибавање” (новембар 2020), више пута нарушено достојанство неколицине високопозиционираних српских политичара – омаловажавајућим опаскама у вези са физичким изгледом, сексистичким увредама, дискриминацијом и говором мржње.

Да би исправно одлучили, у Алији су, како наводе, ангажовали преводиоца-тумача, који је констатовао да РЕМ није доставио транскрипт целе емисије, већ само делимичне секвенце за које је навео да садрже дискриминацију и говор мржње.

Из Алије указују и на то да је реч о духовитом формату, који подлеже веома широкој слободи изражавања. Подсећају и да мисија Савета „није да оцењује примереност уредничких избора” или „ новинарски или хумористички квалитет”, већ да изриче санкције ако утврди да је дошло до озбиљног и тешког кршења одредби које се на њега примењују. „Овде очигледно није тако”, закључили су и затворили случај као неоснован.

РЕМ у обзир узима само шта жели

„Након исцрпне анализе свих елемената досијеа и консултација са два независна стручњака, директор је констатовао незанемарљива одступања у преводу емисије на енглески језик и у њеном тумачењу које је РЕМ послао регулаторном телу АЛИА, и текстова које су директору доставили независни преводиоци”, наводи се у одлуци Алије поводом пријаве РЕМ-а због емисије „Добар, лош, зао” (март 2021) и додаје:

„На основу анализе коју су извршили независни преводиоци проистиче да су поменута неслагања последица чињенице да је РЕМ обезбедио дословни превод који не узима у обзир ниво фигуративног значења сатиричног исказа и изоставља контекст у коме се појављују различите интеракције и изрази.”

У жалби РЕМ истиче да спорна емисија садржи говор мржње према председнику Србије Александру Вучићу и другим српским политичарима, те подрива њихово достојанство.

Након неколико месеци детаљног разматрања, Алија затвара случај – без опомене или санкције.

Како одлучује Алија?

С обзиром на то да је РЕМ доставио Алији транскрипт само секвенци емисије на енглеском језику, у луксембуршком регулатору за ову пријаву ангажују два тумача-преводиоца, који познају политички и културни контекст у Србији, те преводе целу емисију на француски.

У наставку следи део Алијине одлуке, који се тиче анализе не само спорне емисије него и целокупног контекста:

„Као пример који неће утицати на детаљну анализу или пресуду Савета о незанемарљивим неслагањима у лингвистичком испитивању метадискурса, које је приметио директор, између, с једне стране, превода емисије на енглески језик и тумачења које је доставио РЕМ, и са друге стране информације независних преводилаца, Савет прво разматра следећи одломак (који су на француски језик превели независни преводиоци Регулаторног тела) из аудио снимка о председнику Српске деснице, који је емитован током емисије која се анализира:

’Физички ћу ти јебати маму. Имаш сестру? Јебаћу ти сестру, капираш, у пичку. Али ја ћу тебе да убијем. Отићи ћу у Свилајнац и пребићу ти оца и мајку. Значи ја се не играм. Нећеш више моћи да уђеш у Београд. Исећи ћу ти делове тела. Значи убићу те (…)’.

Даље, Савет жели да цитира и три одломка који илуструју ниво дијалога између водитеља емисије који ’исмејавају’ политичке прилике:

’Е сада, твоја и моја најомиљенија тема у оквиру уводног излагања нашег председника, то је клопа. Камила. Па каже човек да је добра камила. И сад ти мени објасни једну ствар, како тај мазгов, како он неће да једе шницлу од Ангеле Меркел?’

’Чекај бре, прво, какав је то био тренутак садизма да се издркава (’издркава’ се односи на председника Србије Александра Вучића, напомиње Алија) на Гордани Узелац (српска новинара и саветница за односе с јавношћу, објашњава Алија)? То ми никад неће бити јасно. Ајде зашто? Брате жена ради за тебе, коњино глупава, прати те свуда, извршава све твоје налоге. Шта је то, шта се то десило, говнару глупи, па да је тако, оно испрозиваш да морамо ми сад да је зајебавамо…)’.

’Јасно је, све је организовао и испланирао диша (водитељ тражи реч која се римује са ’пиша’), каменоједац’.

Савет од самог почетка подсећа да његова мисија није да суди о прикладности уредничких избора пружаоца услуга или о новинарском или сатиричном квалитету емитованих емисија, већ је његова мисија ограничена на изрицање санкција пружаоцу медијских услуга уколико се на крају поступка саслушања обе стране утврди да је ’пружалац услуга очигледно, озбиљно и тешко прекршио одредбе које се на њега примењују (…)’.”

Директор и Савет Алије се потом позивају на праксу Европског суда за људска права према којој „изнете формулације или коментари који неке вређају, шокирају или забрињавају, као такви, не губе право на слободу изражавања и да формат сатире ужива још ширу заштиту зарад уметничког израза и друштвеног коментара.”

Они подсећају да слобода изражавања ипак не може послужити као зелено светло да се исказују озбиљне и неоправдано увредљиве примедбе, али и да политичари као јавне личности морају бити толерантнији на критику.

„Међутим, Савет сматра да је, уколико се разматра брига о људским односима, прекршена граница онога што је прихватљиво за јавно емитовање, ако се узме у обзир језик који је на неким местима коришћен у анализираној емисији, без ваљаног оправдања”, кажу из Алије.

На крају, они су апеловали да Нова С „убудуће избегава, без обзира на оквир или формат емисије, емитовање израза који су озбиљно и неоправдано увредљиви за политичке актере, који имају за циљ да критикују кроз сатирични формат, који ни на који начин не доприносе слободној расправи о политичким питањима – уз ризик да се, ако до тога дође, изрекну санкције сразмерне озбиљности примедби” и затворили случај без санкције или опомене.

Алијину „опомену” РЕМ назива „укором”

Док се РЕМ о одлукама Алије о одбијању њихових пријава или несанкционисању није оглашавао, на сва звона је указивао на одлуку Алије да опомене ТВ Н1 због емисије „Фикус за шефа” о Ани Брнабић у серијалу „Јунаци доба злог”.

РЕМ је на свом сајту објавио да је Алија добио мишљење Консултативне скупштине, са којом се мора консултовати поводом сваке притужбе која би могла да се односи на подстицање на мржњу.

Скупштина је, преноси РЕМ, констатовала да наведена емисија ”има заправо за циљ само да ‘оцрни’ углед госпође Ане Брнабић, да није ”уравнотежена” и да ”тенденциозно” приказује лик премијерке. Скупштина сматра и да стављање у везу понашања српске Председнице владе и ратне злочине почињене од стране неког благајника логора за истребљивање Мајданек, представља неприхватљив ”погрешан корак”, како ”на плану поштовања људских права” тако и у погледу ”новинарске деонтологије”.

Алија је у овом случају изрекла опомену Н1, што на језику РЕМ-а значи „осудити на укор”.

„Обрађивач предмета АЛИА је закључио да референца на интервју није имала намеру да омаловажава Ану Брнабић, да позива на мржњу против ње, већ да ’скрене пажњу гледаоцима на чињеницу да право може да одступи од морала, на значај концепта колективне одговорности и да, у границама судске праксе Европског суда за људска права, испољи критику на политику садашње Владе и покрене јавну дебату о политичким питањима’”, саопштили су из Н1.

До одлука којим телевизије нису санкционисане тешко доћи

Прилику да укаже на грешке медија Јунајтед групе, РЕМ је искористио и када је Алија одлучила да новчано казни ТВ Спорт клуб због емитовања рекламе за кладионицу у којој се приказују нацистички симболи.

О пријави због кршења предизборне тишине против Нове С, коју је Алија оценила као „неосновану”, РЕМ се није оглашавао.

РЕМ је објавио све пријаве луксембуршком регулаторном телу и њихове одлуке на свом сајту, али оне нигде нису истакнуте и до њих се тешко долази. Осим оних које су завршиле опоменом односно санкцијом, о којима постоје и посебна саопштења.


Помоћ у преводу са француског на српски: Сандра Војводић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси