Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Н1: РЕМ наставља да обмањује јавност и не престаје са притисцима на Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2023.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Н1: РЕМ наставља да обмањује јавност и не престаје са притисцима на Н1

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) наставља да манипулише чињеницама и наставља са притиском на телевизију Н1, уместо да обавља своју улогу независног тела одговорног за уређење области електронских медија и контролише медије над којима има надлежност.

У данашњем саопштењу у којем су пренели став надлежног луксембуршког медијског регулатора (АЛИА), поводом емитовања једне од емисија из серијала ”Јунаци доба злог” на Н1, РЕМ је селективно изоставио чињенице које су важне у сагледавању комплетне слике као и карактеру опомене која је изречена али и оне које представљају критику њиховог рада.

Својим понашањем, РЕМ се упорно труди да дискриминише медије попут Н1 у односу на оне којима је дао националне дозволе а који са њиховим прећутним одобрењем шире говор мржње, показују физичко насиље, деле упутства како да се неко убије, интервјуишу осуђене криминалце, приказују порнографију.

Више пута је до сада РЕМ покушавао да поднесе пријаве против Н1 надлежном регулатору у Луксембургу и до сада никада није утврђено да смо учинили повреде које би нам РЕМ стављао на терет.

О томе да АЛИА није нашла повреду, РЕМ никада није обавештавао јавност, а поготово не два пута у року од недељу дана.

Као озбиљна телевизија, која поштује све примењиве прописе и етичке стандарде, на такве манипулације РЕМ-а до сада се нисмо ни освртали. Ипак, данашње саопштење видимо као наставак притисака на нашу телевизију који су учестали у претходних неколико недеља, таргетирањем од стране посланика власти, државних функционера и самог РЕМ-а, потпомогнуто таблоидима и телевизијама са националном дозволом, кампањом различитих десничарских организација, праћено физичким упадима на посед продукције у Београду, а сада и путем тенденциозних и непотпуних саопштења медијског регулатора који би по закону морао да буде независан.

РЕМ је свесно прећутао налазе релевантних служби луксембуршког регулатора, укључујући и јасно оспоравање квалификација које нам је РЕМ ставио на терет – да је Н1 у емисији „Фикус за шефа“ повредио достојанство премијерке Ане Брнабић, да је у питању говор мржње и тривијализација злочина нациста.

Обрађивач предмета у АЛИА је указао да тренутни политички контекст у Србији, као и историјски и филозофски оквир у односу на које би се морала посматрати конкретна референца налаже да се она третира као „отворена критика политике владајуће странке а не говор мржње усмерен према Ани Брнабић“.

Обрађивач предмета АЛИА је закључио да референца на интервју није имала намеру да омаловажава Ану Брнабић, да позива на мржњу против ње, већ да “скрене пажњу гледаоцима на чињеницу да право може да одступи од морала, на значај концепта колективне одговорности и да, у границама судске праксе Европског суда за људска права, испољи критику на политику садашње Владе и покрене јавну дебату о политичким питањима”.

Обрађивач је подсетио и на добро познати међународни стандард да политичари, а посебно државни функционери морају, због значаја своје функције, да трпе већи степен критике и покажу већи степен толеранције, који је РЕМ-у, као регулатору из области електронских медија итекако морао да буде познат.

Иако се Савет није сложио са виђењем обрађивача и одлучио да изрекне опомену у конкретном случају, што је право надлежног органа регулатора он се ипак осврнуо на тврдње РЕМ-а о наводном “говору мржње” према премијерки. То РЕМ, такође, не помиње у свом саопштењу, будући да представља потврду њихове тенденције да селективно цитирају прописе и одлуке у зависности од потреба тренутка.

Оно што јавност Србије неће сазнати из саопштења РЕМ-а јесте чињеница да је луксембуршко тело закључило да је спорна секвенца била део критике власти и њихове политике, посебно српске премијерке, што је област у којој слобода изражавања треба да има повећану заштиту, а не говор мржње против српске премијерке.

Због тога је Савет АЛИА посебно истакао да је кључно да медијски регулатори (попут РЕМ) буду опрезни када квалификују одређена понашања као “говор мржње” и да тај појам тумаче стриктно, како би избегли да прекомерно угрожавају слободу изражавања позивом на потребу сузбијања говора мржње када се у бити ради о критици власти, државних институција и њихове политике.

Ту критику на сопствени рад РЕМ у саопштењу наравно није пренео. Поред тога РЕМ није чак ни објаснио да је Н1 изречена мера која је најблажа, односно опомена.

Н1 се у свом извештавању придржава највиших новинарских и етичких стандарда, што ће и наставити да чини, уз природно уважавање одлука надлежног регулатора, али није, нити ће, дозволити да буде жртва селективног наступа и покушаја злоупотребе правних поступака ради настојања да се онемогући слобода медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси