Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укинута пресуда против КРИК-а због текста о Гашићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2023.

Аутор: Бојана Павловић Извор: КРИК

Укинута пресуда против КРИК-а због текста о Гашићу

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је КРИК осуђен због вести са суђења на ком се спомињао тадашњи директор БИА-а Братислав Гашић. Судија Наташа Петричевић Милисављевић која је раније осудила КРИК, није јасно утврдила да ли су новинари погрешили – да ли су истинито пренели да су на суђењу пуштени прислушкивани разговори у којима се чуло да је Гашић „на казану“ код криминалца, као и да ли су добро протумачили значење овог израза, сматра Апелациони суд који је случај вратио на поновно суђење.

Тадашњи директор Безбедносно-информативне агенције (БИА), а данас министар унутрашњих послова Братислав Гашић тужио је КРИК у мају 2021. за повреду части и угледа због вести са суђења у којој је споменут.

Новинари КРИК-а пренели су садржај прислушкиваних разговора са суђења крушевачком криминалцу Зорану Јотићу Јотки у којима један од оптужених каже да Јотић не мора да брине за своју безбедност јер је „Гашић код њега на казану“. 

Осим што су верно пренели разговор, новинари су објаснили да израз „бити на казану“ значи да особа прима новац. Покушали су и да дођу до Гашића и одложили објављивање текста дајући му време да одговори што он није учинио. 

Овај случај завршио је у рукама судије Наташе Петричевић Милисављевић чији је супруг дугогодишњи пријатељ истакнутог члана Српске напредне странке и министра рада Николе Селаковића

Судија је одбила предлог новинара КРИК-а да се током суђења као доказ преслушају прислушкивани разговори који су пуштани у поступку против Јотића – око чега се и водио цео спор.

Забранила је и већину питања која су Гашићу постављали новинари КРИК-а и њихова адвокатица.

Петричевић Милисављевић је после само два одржана рочишта осудила КРИК иако у пресуди није спорила тачност онога што су новинари објавили нити њихово право да тумаче поједине изразе. Она је, међутим, истакла да објављена вест заиста вређа част и углед Гашића јер његова позиција подразумева борбу против организованог криминала. 

Њено образложење и закључци нису јасно указивали у чему су новинари погрешили, тврди Апелациони суд који је укинуо пресуду и наложио ново суђење. 

Како стоји у решењу Апелационог суда, није јасно да ли је за судију Петричевић Милисављевић спорно или неспорно да се на суђењу чуло да је Гашић „код Јотке на казану“ и да ли се оно што пише у тексту подудара са оним што је изнето на суђењу. 

Уколико је КРИК објавио оно што су присутни у судници могли да виде или чују, онда су новинари поступили у складу с начелима професије, закључио је Апелациони суд.

Осим тога, судија је требало и да утврди да ли су се новинари оградили – односно јасно ставили до знања читаоцима да су у питању речи једног од оптужених, као и да ли су правилно протумачили значење израза „на казану“.

Како тврди Апелациони суд, треба да се расправи да ли би читаоци на исти начин разумели израз да га новинари нису додатно објаснили или су својим тумачењем „приказали тужиоца у лажном светлу“. 

Судско веће које је укинуло осуђујућу пресуду против КРИК-а чине судије Марина Јакић, Ловорка Стојнов и Иван Илић.

Овај предмет се сада враћа на поновно суђење, али код другог судије будући да је Петричевић Милисављевић у међувремену напредовала – сада је судија другостепеног грађанског одељења у Вишем суду у Београду и одлучиваће у поступцима који се воде по жалбама.

Гашићева тужба једна је од 12 које су у последње две године против КРИК-а поднели представници државе или људи блиски власти. Новинари сматрају да је реч о такозваним СЛАП тужбама чији је циљ да одврати новинаре од даљег писања. 

Осим Гашића, КРИК су тужили Станко Суботић, Никола Петровић, Богољуб Карић, Дијана Хркаловић, Предраг Колувија, компанија Минецо и остали.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси