Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС РТВ поново писао Ани Брнабић: Плате запосленима повећати за 12,5 одсто
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2023.

Аутор: СИНОС-РТВ Извор: СИНОС

СИНОС РТВ поново писао Ани Брнабић: Плате запосленима повећати за 12,5 одсто

Синдикат новинара Србије – подружница РТВ, у новом допису председници Владе РС инсистира на повећању зарада у овој Јавној медијској установи. Текст дописа преносимо у целини:

Поштована,

Дана 27. 04. 2023. обратили смо Вам се са Дописом као репрезентативни синдикат основан код послодавца Јавна медијска установа "Радио-телевизија Војводине" па још једном желимо да укажемо на следеће:

Законом о буџету Републике Србије (Сл. Гласник РС" бр. 138/2022) прописано је да ће се у 2023. години запосленима код корисника буџетских средстава, односно корисника средстава организација за обавезно социјално осигурање плате повећати за 12, 5 %.

Таква одлука је евидентно донето због високе стопе инфлације, као и тешког положаја запослених у јавним предузећима, па су запосленима у јавним предузећима у Србији,  увећане плате за 12, 5%.

Међутим, запоселенима у Јавној медијској установи "Радио-телевизија Војводине" нису увећане плате. 

Руководство Јавне медијске установе "Радио телевизије Војводине" није запосленима а ни репрезентативним синдикатима, понудило јасно и прецизно саопштење, због чега запосленима у ЈМУ "Радио -  телевизија Војводине" није увећана плата за наведени проценат.

Узимајући у обзир да ЈМУ РТВ није третиран као део Јавног сектора којем су зараде од 1.1.2023. увећане за 12,5 одсто Синдикат новинара Србије – Синдикална организација "Радио Нови Сад" је на састанку са представницима руководства ЈМУ РТВ тражио да Послодавац, инсистира на томе да и ЈМУ РТВ, као корисник буџетских и јавних средстава треба да добије наведено увећање зараде од 12,5 одсто али од Послодавца нисмо добили повратну информацију да ли се тим поводом обраћао Влади Републике Србије.

Овим путем желимо да напоменемо да је ЈМУ РТВ корисник како буџетских, тако и корисник јавних средстава, обзиром да се делом финансира из претплате коју плаћају грађани а делом из буџетских средстава.

Сматрамо да је неприхватљиво становиште државе да Јавна медијска установа "Радио телевизија Војводине" није јавно предузеће и да се повећање плата запосленима у јавном сектору, не односи и на Јавну медијску установу основану на територији Војводине, а поготово што је годинама уназад у годинама фискалне консолидације ЈМУ РТВ у потпуности била обухваћена мерилима и правилима која су важила за сва јавна предузећа у Републици Србији (умањење плата 10 %) .

Са изнад наведеним у вези, а обзиром да држава у претходном периоду  није одобрила повећање претплате за јавни сервис Синдикат новинара Србије – Синдикална организација "Радио Нови Сад" позива Владу Републике Србије да прихвати предлог Синдиката за повећање претплате како би се финансијска ситуација у ЈМУ РТВ консолидовала.

Такође, Синдикат новинара Србије – Синдикална организација "Радио Нови Сад" истиче да у ЈМУ постоје запослени који су обесправљени дуги низ година, од којих неки запослени преко 20 година наизменично раде, делом по основу уговора о раду, а делом по основу уговора о обављању привремених и повремених послова. Таквој категорији запослених, је због забране запошљавања у јавном сектору тј. ограничавања запошљавања у јавном сектору у складу са Законом о буџетском систему, онемогућено да остваре своја права.

Стога, Синдикат новинара Србије – Синдикална организација "Радио Нови Сад"  позива  Владу Републике Србије да дозволи запошљавање такве категорије запослених, невезано за Закон о буџетском систему, чиме би решила питање радног односа за наведену категорију запослених.

На наведене неправилности код Послодавца је указала и Државна Ревизорска Институција, као и Инспекција, приликом контроле пословања ЈМУ "Радио -  телевизија Војводине".

Унапред се захваљујемо на разумевању и молимо Вас за одговор.

У потпису: в.д. председника Синиша Оташевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси