Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марко Закић: Нема новинарства без постављања питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2023.

Аутор: Александра Арсић Извор: Радио КиМ

Марко Закић: Нема новинарства без постављања питања

"Људи који нису медијски писмени, као и они који прате само један канал, не могу да распознају шта је права, а шта лажна вест.

Они који добијају информације само из једног извора заглављени су у том веровању да је то што један медији каже истина, а истина је нешто сасвим друго, у већини случајева морате проверити два или три извора", рекао је у најновијем подкасту Ким радија Марко Закић, новинар медијског јавног сервиса Косова и уредник информативног програма на српском језику.

Штампане дневне новине на Косову не излазе од период кризе изазване коронавирусом. Закић сматра да је то феномен.

„Не знам да ли постоји још неко друштво у региону које нема штампане медије, осим Косова. Било је ту врло утицајних штампаних медија као што су Коха диторе, Зери, Газета експрес. Не може се рећи да је то питање савремених медија, да новине полако изумиру, више је питање финансијског аспекта. Не знам колико су продавали штампане новине, да ли су имали финансијску корист и да ли им је то било исплативо, тако да мислим да је проблем у финансијском аспекту. Верујем да одређеним генерацијама, озбиљнијима и старијима недостају. Осећај је другачији када у руци имате новине, бар за мене“, казао је он.

Политичари који учествују у дијалогу, према Закићевом мишљењу, желе да њихове изјаве допру само до њиховог гласачког тела.

„Оно што становништво жели да чује, то има кажу“, навео је он.

Закић је додао да би „запаљиву реторику“ коју обилато користе политичари из Београда и Приштине требало искоренити.

„Све је то у циљу предизборне кампање. Ми смо, као друштва било где на Балкану, констатно у предизборној кампањи. Политичари користе дневне догађаје за промоцију своје странке, свог лидера или уверења за која мисле да су исправна. Косово је у транзицији, у постконфликтном друштву запаљиве изјаве чешће имају ефекта“, казао је новинар и уредник РТК2.

Новинарства нема без постављања питања, рекао је Закић.

„Ми (новинари) не би требали само да преносимо информацију, рецимо саопштења, то није вид новинарства. Морамо се изборити за своје место у друштву. Није у реду, а постоје бројни примери за селективно позивање медија (на догађаје). Уколико вас не позову на догађај ви ћете морати да позјамите, пренесете туђе виђење ситуације“, навео је он.

Новинари који извештавају на српском језику на Косову се често суочавају са кршењем Закона о употреби језика.

„Српски и албански су два равноправна језика. Поштовати закон, ништа више. Мене, као професионалца нервира када стигне позив од већинске политичке странке или међународне заједнице и њихове институције организују конференцију, а не обезбеде превод. Уколико је превод лош, ако се двоумим шта је неко рекао, а то треба да објавим, то је проблем и може да се направи велика штета. Квалитетан превод утиче на квалитет извештавања“, казао је он.

Закић је у подкасту Ким радија говорио и о томе колико је упосленима на медијском јавном сервису Косова лако да дођу до саговорника са актуелне политичке сцене на Косову, да ли је РТК2 слободан од утицаја политичара, има ли и каквих вести о Србима са Косова у медијима на албанском језику...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси