Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручене награде Дејан Анастасијевић за истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2023.

Аутор: Бета Извор: Бета

Уручене награде Дејан Анастасијевић за истраживачко новинарство

Независно удружење новинара Србије (НУНС) уручило је у Београду награде Дејан Анастасијевић које на годишњем нивоу додељује за заслуге у истраживачком новинарству из области електронских, штампаних и онлајн медиja.

Награду у категорији електронских медија добила је новинарка телевизије Н1 Маја Николић за документарни филм "Испод површине: Последња почаст" о погибији припадника Војске Србије током војне вежбе на Пештеру. Николић је награду посветила недавно преминулом уреднику те телевизије Пеђи Обрадовићу.

Награду у категорији штампаних медија добила је прича "Папагаји вредни као кокаин" објављена у недељнику Време, чији су аутори Немања Рујевић, Тристен Тејлор, Ингрид Геркма и Натали Бертрамс, а која се бави међународним шверцом егзотичних птица преко Србије.

У категорији онлајн медија награђен је новинар портала БИРН Радмило Марковић за причу о скоро 500 милиона нелегално изграђених квадрата у Београду. Марковић је казао да новинарски посао у једном тренутку долази до зида, где би причу требало да преузму надлежне институције, али да се у Србији то не дешава више од 10 година и да то "помало обесмишљава рад новинара".

Награду публике добио је новинар војвођанског истраживачког портала ВОИЦЕ и дописник агенције Бета из Новог Сада Далибор Ступар за филм "Шта нас греје, то нас трује" о загађењу ваздуха, који је објављен на Јутјуб каналу Независног друштва новинара Војводине.

Посебне награде добили су новинарка чачанског "Епицентра" Милена Гавриловић за причу о вишегодишњој борби мештана са изградњом аутопута "Милош Велики" и новинар пиротског портала "Плус онлајн" Ненад Пауновић за извештавање о исклизнућу цистерни са амонијаком код Пирота.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оценио је да сви пристигли радови показују да је права новинарска сцена у Србији "још увек жилава и борбена" и да у тешким временима "држи бакљу слибоде изражавања и мишљења".

"Истраживачки новинари посебно су обележили пореклу деценију јер су упркос притисцима, претњама, прислушкивању, систематичној криминализацији и дехуманизацији, ужасним кампањама у режији власти, изнедрили сијасет текстова и прилога који разоткривају криминал и корупцију у нашој земљи", рекао је Бодрожић.Додао је да су на новинаре, иако су се већ навикли да раде у "непријатељском окружењу које креира режим", посебно утицале трагедије које су се почетком маја догодиле у Србији.

"Последњи дани и недеље јасно говоре да дно пропаганде режима не постоји и сведоци смо бруталног гажења професије и још дубљег суноврата пропагандиста који себе називају новинарима", оценио је Бодрожић.

Навео је да је НУНС у 2022. години документовао 137 прекршаја према новинарима, а да је од почетка ове било неколико десетина, међу којима 11 вербалних напада, шест физичких, као и 40 случајева притисака на новинаре.

Амбасадор САД Кристофер Хил истакао је значај слободе медија и истраживачког новинарства и захвалио свима који су учествовали на конкурсу због значаја посла који раде.

"Најважније је увек говорити истину и ићи где год вас истина води. Због тога смо данас овде", казао је амбасадор.

На конкурс за награду "Дејан Анастасијевић" пријавило се 45 радова који су објављени у периоду од марта прошле до марта ове године, а највећи број био је из онлајн медија.

НУНС додељује награду 18. годину за редом, а иако је било планирано да признања буду уручена 3. маја, на Међународни дан слободе медија, церемонија је због два масовна убиства која су се догодила у Србији почетком месеца, одржана јуче. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси