Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Државно мућење воде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2012.

Аутор: Јелена Стевановић Извор: Политика

Државно мућење воде

Појас за спасавање бацило је Министарство финансија Републичкој радиодифузној агенцији (РРА) таман када ова више није могла да врда и објашњава зашто ни после годину и по дана нити гаси ТВ Арену спорт нити јој издаје дозволу за емитовање.

РРА је недавно одобрила емитовање каналима ТВ Арене спорт иако је ова медијска кућа у међувремену прешла у руке „Телекома”. Удружења новинара указују на то да је прекршен закон јер држава ни посредно ни непосредно не може да буде власник медија ако није реч о јавном сервису.

Међутим, Министарство финансија и РРА су ипак пронашли начин како да немогуће алхемијски претворе у могуће.

РРА оправдава свој печат на документима до јуче илегалне телевизије позивајући се на став министарства а тај став гласи: „Телеком” није државно предузеће већ акционарско друштво и зато може бити власник ТВ Арене спорт.

Али то је „аргумент”, формално, бирократско компликовање врло једноставне ситуације: предузеће у већинском власништву државе постало је власник медија а надлежне институције не само да не реагују већ и додатно „муте воду”.

Држава је откупила грчки и италијански удео у „Телекому” и постала власник овог предузећа. Без обзира на организациону структуру „Телекома”, његов власник јесте држава. Само је у плану да се грађанима поделе акције и да тако постану сувласници ове компаније. Али, само дела компаније, остало остаје државно.

Закон о радиодифузији предузећима која је основала држава забрањује могућност да добију дозволу за емитовање. Смисао ове одредбе је прекршена без обзира на то да ли се „Телеком” формално зове државна компанија или акционарско друштво.

Уосталом, ако „Телеком” није у власништву државе зашто о његовој продаји говоре политичари? Зашто се о његовим губицима од 90 одсто у првих шест месеци ове године расправљало у скупштини? Зашто је министар Млађан Динкић казао да би радо продао „Телеком” за извесну суму новца. Како министар финансија може да продаје нешто што није државно?

РРА дуго није имао решење за четири спортска канала која су емитовала програм без дозволе. Држава се обавезала да ће изаћи из власничке структуре медија и зато је јавност указивала на кршење ове обавезе у случају ТВ Арена спорт.

Истина, реч је о спортским каналима преко којих би држава тешко остварила политички притисак на медије. Ипак, РРА је чекала мишљење Министарства културе и информисања (надлежног за спровођење надзора над Законом о јавном информисању) о томе да ли ТВ Арена спорт треба да добије дозволу.

Ово министарство је упорно ћутало. Али по ономе што су нам казали у РРА, тај став јесте стигао на адресу агенције и вероватно је био негативан пошто га је оспорио нови газда телевизије – „Телеком”.

Тек онда је у случај укључено Министарство финансија које је дало „зелено светло” пресудивши, у суштини, да држава није власник „Телекома”.

Ако је тако, остаје нам само да Министарство финансија питамо: а ко јесте?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси