Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локални медији на издисају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2012.

Аутор: М. Дугалић Извор: Политика

Локални медији на издисају

Власници неколико телевизија, радио-станица и новина обратили су се, пре два дана, писмом градоначелнику Краљева указујући на пословне тешкоће и немогућност опстанка тражећи већу буџетску подршку.

 

Они наводе да је „протеклих месеци смањена привредна активност на овом подручју па је дошло до наглог пада захтева за оглашавање и рекламе, што су и главни разлози наглог погоршања пословања“.

У образложењу разлога за тражење помоћи те приватне фирме тврде да је „законска обавеза локалне самоуправе да брине о систему информисања“.

Но, у надлежним градским службама су мишљења да се „медијима даје колико се може, али њима никад није доста”. То се поткрепљује и податком да је за три телевизије, пет радио-станица и два локална листа ове године издвојено и већ исплаћено 9,5 милиона динара. Стога, ребалансом није предвиђена нова подела пара за власнике локалних медија.

– Колика је њихова брига о овдашњем систему информисања говори податак да су последњим ребалансом буџета знатна средства издвојена за резерву и сва је прилика да ће ова година бити завршена буџетским суфицитом. Дакле, положај медија им није привукао пажњу иако пара има а овдашње ТВ, радио и новинске куће грцају у дуговима и беспарици. Све је то, наравно, последица колапса краљевачке привреде, нема ни оглашивача ни огласа и већ је неколико медијских предузећа у блокади, то прети и другима па ће посао ускоро изгубити око тридесет запослених – објашњава нам Зоран Николић, власник „Краљевачких новости“.

Поред опречних ставова градске управе и новинара о висини издвајања за подршку медијима, честа тема за полемику јесте и начин расподеле тог новца који се овде већ годинама дели према договору такозване коалиционе координације.

Дакле, представници чланица владајуће коалиције мере допринос информисању грађана локалних ТВ, радио станица и новина, наравно сходно свом укусу, личном или страначком интересу, и то мање или више буџетским средствима „плаћају“ а непослушне „кажњавају” умањењем своте. Нико се ту не пита где је, односно да ли је у таквој зависности од „кључара касе“ могућа самосталност, независност медија.

Слажем се да ту нешто мора да се мења, али морамо променити и начин плаћања директних преноса седница градске скупштине. Видите, сада то раде три телевизије и сваку плаћамо по 115.000 динара по седници. Зато ћемо од наредне године расписати конкурс и, према правилима јавне набавке, одабрати једну телевизију и трошити много мање новца па онда можда буде више и за ове друге – каже Сретен Јовановић, председник градске скупштине.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси