Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Настављено саслушање осумњичених за организовање лажних квизова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2012.

Аутор: Н. Б. - З. У. Извор: Вечерње Новости

Настављено саслушање осумњичених за организовање лажних квизова

У Тужилаштву за организовани криминал јуче је настављено саслушање 17 осумњичених за преваре приликом организовања телефонских робно-новчаних квизова. После саслушања биће приведени пред судију за претходни поступак који ће донети одлуку о евентуалном притвору.

Према саопштењу Тужилаштва, приведени су Радивоје Пушоња, заменик генералног директора фирме „Фонлидер“, Душан Морача, власник ТВ Дуга и ТВ Астра, као и Сава Морача, Владо Стефановић, Ивана Николић, Марко Гајић, Марко Шолајић, Сретенка Морача, Јожица Плевник, Александра Ђерић, Јасна Крсмановић, Александар Лазић, Зоран Мајдак, Бранко Костић, Марко Аћимовић, Чедомир Тасовац и Владан Петровић.

Тврди се да су од 1. јануара 2009. године па до хапшења, извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, превара, прање новца и неовлашћено искоришћавање ауторског дела или предмета сродног права.

Из Тужилаштва истичу да им се према наводима кривичне пријаве Службе за борбу против организованог криминала на терет ставља да су као припадници организоване криминалне групе организовали лажне квизове и наградне игре наводећи гледаоце и слушаоце више радио и ТВ станица, да позивајући студио или шаљући СМС поруке преко такозваних кратких бројева учествују у симулованим квизовима и наградним играма.

Цене позива и СМС порука, како се истиче, преко тих бројева су биле знатно више од редовних тарифа. Даље се наводи да су сви позиви гледалаца и слушалаца држани на чекању како би се увећао број импулса, односно трошкови оних који су се јављали. Нико од заинтересованих гледалаца и слушалаца није укључиван у програм, а обећане вредне робне и новчане награде су наводно добијали чланови организоване криминалне групе, који су се, тврди Тужилаштво, по договору са организаторима јављали и тако стварали привид да се ради о регуларном такмичењу.

На овај начин преварено је и оштећено више од 160.000 грађана за више од 32 милиона евра, колико су платили кроз своје телефонске рачуне на име позива и послатих СМС порука.

Од тога организована криминална група је прибавила имовинску корист од преко 16 милиона евра који су им исплаћени од стране телекомуникационих оператера.

Преостали износ новца је припао оператерима на име регуларно пружених телекомуникационих услуга.

Одузето

Приликом претреса на 32 локације, привремено је одузета вредна рачунарска опрема, блокиран новац на рачунима појединих осумњичених у износу од 370.000 евра и одузето више путничких возила.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси