Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарима и даље прети затвор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 11. 2012.

Аутор: М. Д. Миликић Извор: Данас

Новинарима и даље прети затвор

Радна група Министарства правде одлучила да увреда и клевета ипак остане у КЗ-у.Радна група Министарства правде, која има задатак да Кривични законик Србије усклади са међународним стандардима, донела је након поновног разматрања одлуку да не укине кривично дело увреде и клевете, сазнаје Данас у Министарству правде.

 

Наиме, под утицајем стручне јавности и међународних новинских удружења, радна група Министарства правде поново је разматрала укидање ових кривичних дела, али је већина чланова била против.

И док су представници новинских удружења, али и некадашњи челници Министарства правде, протестовали због одлуке да увреда и клевета остану у Кривичном законику, представници Министарства правде, али и правни стручњаци, истицали су да је ово кривично дело у складу са међународним стандардима.

Како су објашњавали, увреду и клевету су декриминализовале само Грузиjа, Црна Гора, БиХ и Македонија, а од земаља Европске уније Велика Британија и Ирска.

С друге стране, представници новинских удружења истицали су да је у земљама у којима је на снази кривично дело увреде и клевете, карактеристично и одсуство репресије над медијима.

Такође, новинска удружења су више пута напомињала да поступци против новинара подстичу аутоцензуру, али и финансијски исцрпљују медије.

Гордана Божиловић Петровић, дугогодишња суткиња Окружног суда у Београду и доценткиња на Академији за дипломатију и безбедност, каже за Данас да би увреда и клевета требало изменом Кривичног законика да пређу у надлежност прекршајних судија.

- Када је реч о увреди, постоје људи који кад год га комшија попреко погледа покрећу тужбу, а то само додатно оптерећује ионако затрпане судове. Слично је и када је реч о клевети у медијима, поједини ће тужити свакога за кога помисле да је написао нешто што није у њиховом интересу. Најбоље би било да се ова дела пребаце у надлежност прекршајних судова, па ће и медији бити слободнији, а судови ће имати више времена да се баве предметима од значаја, наглашава Божиловић Петровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси