Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Немачка штампа пред банкротом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2012.

Аутор: Д. Р. Ђ. Извор: Вечерње новости

Немачка штампа пред банкротом

Озбиљан пад тиража и мањак оглашивача доводи пред банкрот све више немачких листова. Како штампани медији у Немачкој губе трку

 

Пред падом тиража, смањеним приходима од огласа, бекством читалаца на интернет, све више посрћу и немачки штампани медији, иако ова земља слови за највеће новинско тржиште у Европи и пето по величини у свету. После „Франкфуртер Рундшауа“, једног од десет највећих немачких дневних листова, који је прогласио банкрот, иста судбина задесила је и „Фајненшал тајмс дојчланд“ (ФТД). Његово последње издање изаћи ће 7. децембра, после чега 320 људи остаје без посла.

Прошлог месеца банкрот је прогласила и агенција ДАПД, само две године након што је настала спајањем Асошијетед преса на немачком и немачког сервиса ДДП. Резови прете и берлинском листу „Берлинер цајтунг“, који издаје иста компанија као и „Франкфуртер Рундшау“. „Шпигл“ наводи да је земља дуго изгледала као бастион стабилности усред глобалног тржишта штампаних вести, али да се сада и тамо све већи број читалаца пребацује на интернет.

ФТД за 12 година постојања никада није направио профит, али је постао један од најпоштованијих финансијских медија. Иза дневника „Франкфуртер Рундшау“, на другој страни, остала је историја од 67 година и углед утицајног листа са тиражом већим од 400.000 у време свог врхунца. Протекле деценије тираж је пао на 118.000, а одлазак у стечај у процепу оставља око 500 запослених.

Тираж мањи за петину

У Немачкој послује више од 300 новинских кућа, а у последњој деценији, продати тираж дневних листова опао је за петину: од 23,7 милиона примерака у 2001. на 18,4 милиона у 2012. години.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси