Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сарајево – регионални центар светских медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2012.

Извор: Бета

Сарајево – регионални центар светских медија

Сарајево је постало регионални центар утицајнијих светских медија, а најприсутнији су медији из Турске.

 

Од новембра прошле године, када је арапска ТВ-мрежа Ал Џазира отворила регионалну дирекцију за Балкан и почела да из Сарајева емитује програм на језицима народа бивше Југославије, у Сарајево су стигла и три турска медија, а долазак су најавили кинеска агенција Синхуа и америчка ТВ мрежа Си-Ен-Ен са пројектом Си-Ен-Ен Адриа.

Турска агенција Анадолија је регионалну канцеларију у Сарајеву отворила марта ове године с циљем да до 100. годишњице оснивања, 2020, постане водећа регионална и светска агенција.

Један од циљева оснивања Регионалне дирекције турске агенције за Балкан, како је речено агенцији Бета, јесте да се вести с Балкана, “са којим Турска има чврсту вишегодишњу културно-историјску повезаност, на један још продорнији начин емитују целом свету”.

Анадолија извештава из 80 земаља света, на 11 језика.

Упркос светској економској кризи, та агенција је поставила циљ раста, ширења, повећања броја запослених, а главни задатак је да постане једна од пет највећих агенција света, кажу у сарајевском регионалном уреду уз податак да, поред Балкана, Анадолија има реионалне уреде и за Блиски исток у Каиру и за подручје Кавказа, у главном граду Азербејџана Бакуу.

Анадолија емитује вести из области политике, економије, спорта, здравства, науке и технологије, културе и уметности, као и теме из свакодневног живота, а у изради својих вести се, како кажу, води политиком једнакости.

“На појединце, државе, заједнице и догађаје гледа се ‘оком новинарства’, вести се пласирају по важности и приоритету догађаја. Држећи једнако одстојање према свакој држави, Анадолија настоји да подржава стабилност и да допринесе миру у региону”, кажу у Сарајеву.

Регионална дирекција агенције Анадолија за Балкан запошљава 30 људи који дневно приређују и емитују вести, фотографије и видео-снимке из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Албаније и Косова.

На челу ове агенције је председник Управе и генерални директор Кемал Озтурк.

Анадолија од марта ове године ради пробно и корисницима неће наплаћивати услуге и сервисе до 1. јануара 2013. године када се завршава пробни период.

На питање да ли су задовољни пласманом својих вести у земљама у региону, у Регионалној дирекцији Анадолије је агенцији Бета речено да око 100 медија користи њихове услуге.

“До сада смо увидели да су наше вести – како из региона, тако и за шире светско подручје које се преводе на домаће језике, високо позициониране. Сматрамо да је Регионална дирекција за Балкан агенције Анадолија почела да ради касно, али исто тако смо уверени да ћемо све надокнадити у врло кратком периоду”, саопштила је агенција Анадолија.

На Балкан је стигао и турски дневни лист Заман (Време), који у БиХ излази под именом “Ново вријеме”, док на Косову и у Македонији лист носи назив као и у Турској, Заман.

Турска државна телевизија (ТРТ) је, такође, отворила регионално дописништво за Балкан, чије је седиште у Сарајеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси