Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвијан: Клевета за сада декриминализована
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2012.

Извор: EurActiv

Цвијан: Клевета за сада декриминализована

Последњим нацртом новог текста измена Кривичног законика није предвиђена одредба по којој је клевета кривично дело, рекао је 26. новембра председник Одбора Скупштине Србије за уставна питања и законодавство Владимир Цвијан.

 

У последњем нацрту измена закона нема те одредбе, "али, сачекајте ипак да се закон донесе", изјавио је Цвијан за ЕурАктив. Медијска удружења у Србији оштро су протестовала последњих месец дана због текста измена Кривичног закона у којем је и даље била одредба да је клевета кривично дело.

"У последњем нацрту закона избачена је та одредба. Али, сачекајте ипак да се закон донесе", изјавио је Цвијан за портал Еурацтив.рс након међународног скупа о регулисању лобирања у Србији који је организовао Пројект за правну реформу Агенције немачке владе за техничку сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Агенцијом за борбу против корупције и Службеним гласником.

Претходно је на изјаву генералног секретара Удружења новинара Србије Нина Брајовића о томе да медијска удружења лобирају за декриминализацију клевете, Цвијан на скупу рекао да ће клевета бити избачена из закона. "Успели сте у лобирању. Клевета ће бити избачена из закона", рекао је он.

Медијска удружења у Србији оштро су протестовала у последњих месец дана због доношења новог Кривичног закона у коме је и даље задржана одредба да је клевета кривично дело. Независно удружење новинара Србије саопштило је 30. октобра да то значи могућност да новинари због свог рада заврше у затвору.

По тада доступним детаљима текста измене Кривичног законика, казна затвора до једне године била је прописана за изношење чињеница о породичном животу неке особе, које могу повредити част и углед.

Према подацима НУНС-а, јавне личности су тужиоци у најмање 40 одсто од 242 парнична поступка покренута 2011. године пред Вишим судом у Београду поводом објављивања информација у медијима. Међу њима су естрадне звезде, два привредника, најмање 10 државних функционера и политичара.

У истом нацрту закона се наводи да уколико је кривично дело клевете учињено преко штампе, радија, телевизије или на јавним скуповима, учинилац може бити кажњен новчаном казном од 30.000 до 300.000 динара.

У студији "Европске медијске слободе у огледалу" из маја 2012, наводи се да државни званичници и политичари у Србији често преко судова траже заштиту од критике при вршењу јавних функција. Они то раде по два основа: због кривичног дела клевете и увреде, што подразумева кривични поступак, и по тужбеном захтеву за надокнаду штете због повреде части и угледа у парничном поступку, пише у извештају састављеном на основу 27 индикатора Савета Европе.

 









Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси