Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Надзор, али не и цензура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2012.

Аутор: В. Л. Извор: Данас

Надзор, али не и цензура

Мађарски национални савет најавио је формирање стручног тела које ће се бавити питањем информисања на мађарском језику, односно радити на јачању информисања у мађарском духу и служби изградње заједнице. Према писању листа Мађар со, није реч о цензорском телу, и оно неће имати задатак да прати с ким, чиме и на који начин се баве медији, него ће медијске куће посматрати у много ширем смислу.

 

Саветница за област информисања у овом националном савету Ержебет Зита Шимон наводи да ће се стручни тим у оквиру МНТ пратити између осталог којим методама и у каквим условима раде медији, да ли постоје услови који су незаобилазни за савремено новинарство и функционисање јавног медија, итд.

Оснивање тог тела, како наводи Зита Шимон, предвиђено је Медијском стратегијом војвођанских Мађара и оно би се бавило превасходно положајем оних медија чији је оснивач или суоснивач Национални савет.

„Припремали би се извештаји и указивало би се на евентуалне неправилности, односно настојало би се да се они предупреде путем правила која би сами прихватили. Надзирало би се колико медији раде на задовољавању интереса заједнице, на техничкој обнови, побољшању услова рада, на континуираном стручном оспособљавању сарадника, као и на сталној модернизацији“, рекла је за Мађар со Ержебет Зита Шимон.

Она је истакла да иако би се тело бавило, односно надзирало и садржај медија, то не би било „у мери као што неки стрепе“.

Предвиђено је да тај надзорни орган има девет чланова, од којих би се трећина бирала на предлог штампаних медија, трећина на предлог електронских медија, а трећину би делегирао сам Савет. Очекује се да би он могао бити формирам већ у децембру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси