Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прича мајке радника РТС чији остаци нису нађени након бомбардовања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2023.

Аутор: Ј. Пронић Извор: Курир

Прича мајке радника РТС чији остаци нису нађени након бомбардовања

Данас, на почетак годишњице НАТО бомбрдованаја Југославије, пре 24 године, присећамо се бар дела свих оних ужаса и страдања које је наш народ доживео за 78 дана агресије.

НАТО агресије, изведене без дозволе Савета безбедности УН, не сећају се само они који тада још нису били рођени. Док је знатно надмоћнији противник разарао бомбама земљу, народ се крио у подрумима, певао на мостовима и трговима, стављао себи мету на чело, оплакивао мртве и, ношен несаломивим духом предака, до последњег веровао у победу.

Тешко је пребројати трагичне исповести свих мајки, очева, сестара, браће, деце и других рођака оних које је НАТО операција заувек однела на небо. Међутим, међу њима, на један трагичан начин издваја се испосвет Милене Драгојевић , чији је син Драгорад (27) погинуо на радном месту током НАТО бомбардовању зграде РТС, а чији остаци никада нису пронађени.

- Тело мог сина никад није пронађено... Кажу да је био у епицентру удара, да је изгорео цео, ништа није остало од њега, ни месо, ни кости, ни одећа. Да ми је само да га нађу, да могу да га сахраним, на гроб да му одем... - овако је за Курир пре неколико године, и не трудећи се да задржи сузе, почела своју потресну исповест Милена Драгојевић, чији је син погинуо на радном месту током НАТО бомбардовању зграде РТС 23. априла 1999. године, два сата после поноћи.

- Драгорад ми се јављао сваки дан пре одласка на посао, али тог кобног дана први пут ме није позвао, не знам зашто... Усред ноћи неко нам је јавио да су погодили зграду РТС и одмах сам звала сина, али је био недоступан. Настала је паника, нико није знао шта се дешава и ево и сад, после толико година, још увек ништа није потврђено - присећа се Милена те кобне ноћи кад је страдало 16 радника Радио-телевизије Србије.

Драгорад Драгојевић био је запослен као обезбеђење на РТС.

- Није се плашио, једино је пет-шест дана пред смрт био узнемирен... Увек је говорио „ма ко ће нас, шта ми коме сметамо“. Причао ми је да им је руководство обећало да ће их штитити и упозорити, али ти људи су први побегли из зграде - револтирана је Драгојевићева.

Неколико дана пошто је бомба погодила централне просторије телевизије, у стан Драгојевића дошло је тадашње руководство да их замоли да „не дође до суда“.

Ипак, најтеже од свега Милени пада то што тело њеног сина никад није нађено.

- Имали смо дојаве да је побегао, да је киднапован... Једном уђем у аутобус, видим седи неки дечко, личи на њега, иста боја косе... Потрчим са другог краја, кад оно - није он. Тако се ја увек надам да ће он мени доћи жив! А знам да није... Али у мојој души ће увек живети са мном - дрхтавим гласом говорила је Милена.

С обзиром да његови остаци никада нису нађени, Драгорад се и дана данас води као нестао. Поред Драгорада, и Сниша Медић се води као нестао.

Око 150 запослених те ноћи се налазило у згради телевизије. На 10 година затвора је осуђен Драгољуб Милановић, тадашњи директор РТС, јер није евакуисао раднике на безбедну локацију кад се огласила ваздушна узбуна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси