Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Видојковић: Наногица за Златановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2023.

Аутор: Марко Видојковић Извор: Данас

Видојковић: Наногица за Златановића

Дејана Петра Златановића упознао сам на оснивању,,Савеза за Србију". Истог дана позвао ме је у своју емисију, на Јутјуб каналу Србин инфо.

Моја омиљена гостовања су на десничарским и националистичким каналима, не само зато што волим да нервирам њихову публику, већи у нади да ће део публике мало кориговати своје ставове, шармиран мојом појавом и аргументима.

Отишао сам у омалени студио у згради ,,Борбе" у мајици са ликом народног хероја Љуба Чупића, сео, а иза мене се налазила репродукција фреске Белог анђела из манастира Милешева.

Све што волим на једном месту. Дејан и ја одмах смо оштро супротставили ставове око тога ко је, колико и зашто крив за ратове у бившој Југославији, спорили се око тога да ли треба указивати на српске жртве или српске злочинце, укратко, један уобичајени интервју, на једном десничарском Јутјуб каналу, после којег се нисмо растали као непријатељи.

Дејан Петар Златановић угостио је и Ненада Кулачина, а имао је и сјајан излет у репортажно новинарство, када је делегацију Народне странке пратио током њиховог одласка у Председништво на нервирање Вучића. ДПЗ је редовно извештавао са свих могућих десничарских и ултрадесничарских митинга, да би се 15. фебруара нашао, не само на бини, већи у својству организатора митинга против француско-немачког плана.

Са бине је викао,,Ко потпише, њега убише", а неколико дана раније је позивао, путем свог Јутјуб канала,,,на рушење споразума и режима Александра Вучића". Све ово је приметила и полиција, па је ухапсила и ДПЗ и вођу Народних патрола Дамњана Кнежевића, а скоро месец дана касније, Више јавно тужилаштво стрпало их је у исту врећу, подигнувши оптужни предлог због сумње да су позивали грађане на насилно свргавање председника Републике Србије".

Говорио сам на протестима,,Један од пет милиона" и мерио сваку реч, свестан да ће режим видети претњу и у оштрој критици и у,,кондиционалу", ако сматра да је угрожен председник, а када потпредседник СНС на ТВ Пинку пени како би новинарима,,ишчупао срца да их сретне на улици", то нема везе. За Кнежевића ме заболе, али ме боли судбина Дејана Петра Златановића, коме је после месец дана притвор продужен, због опасности да ће поновити дело", а тужилаштво за њега тражи казну затвора од свега једне године.

Нисам професионалац, па имам неколико питања. Зар није, имајући у виду његово здравствено стање, Дејану одмах могао бити одређен кућни притвор? Да му се привремено одузму камера и мобилни, да му се забрани јавно обраћање, па ако то прекрши, онда да иде у ЦЗ? Зашто је требало да прође скоро месец дана од хапшења до оптужног предлога? То што је ДПЗ десничар не значи да према њему треба поступати нехумано. Он је, у овом тренутку, једини новинар у Србији који је иза решетака због онога што је говорио.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

25.03.

2023.

dragiša petrović [нерегистровани] у 15:07

DVOJNI STANDARDI UNS-a

Oglašavam se ispod ovog teksta, jer nemam ni jednu drugu mogućnost,da bih vama,šefovima UNS-a, postavio jedno najobičnije, kolegijalno pitanje: zašto ne reagujete(kako to stalno činite) na presudu za zatvor glavnom uredniku Informera Vučićeviću zbog verbalnog delikta- uvredio je,glasi presuda, Jugoslava i Žaklinu, do nedavno novinare iste medijske kuće,a onda jedan napusti i predje u drugu firmu. Elem,uvek ste,pa i u slučaju osobe koja je uzvikivala "Ko potpiše,njega ubiše",reagovali i odmah tražili da bude pušten iz pritvora. Tada sam vam preneo svoje iznenadjenje zbog vaše reakcije ,jer ste stalni na stranu onih koji pozivaju na ubistvo! Kao član UNS-a od sedmdedese godine prošlog veka , iznenadjen sam sadašnjim ponašanjem UNS-a , koje sve više postaje politička stranka, bavi se politikanstvom...Elem, niti sam čitalac Informera, niti posebno cenim tekstove kolege Vučićevića,ali se zalažem za istinu i za podjednak odnos prema našoj profesuji. Ili, vi imate svoje džokere u vrhu UNS-a i spisak iza koga treba stati. Znate, stajem iza Vučićevića kao kolege novinara, jer sam i sam doživeo torturu i hapšenje od strane ekipe koja je vladala - Zoran Živković, Čeda Jovanović, Šutanovac, Mihajlović...Odležao sam 22 dana u zatvoru, nikada mi nije rečeno - zašto, osim jednog "objašnjenja" u kragujevačkoj policiji da sam "nešto pisao".Nisu ni oni znali šta,ali su rekli - "došlo odozgo".Izgubio sam posao, direktor RTS Crkvenjakov mi je potpisao rešenje o prekidu radnog odnosa u Radio Beogradu 1, porodica , žena i kćer - studenkinja u Novom Sadu- ostala je bez sredstava za život. A šta sam ja to pisao? Za podgorički Dan sam pisao o korupciji u vladi tadašnjoj Zorana Djindjića(da ne navodim tekstove, sve je dokazano), o tome kako se smenjuju sudije, tuižioci, hvale,a posle sva tri meseca ako ne poštuju reč "gazda"(ministara) se smenjuju, kritikovao sam što se prostire crveni tepih za zlotvora i ubice naše dece Havijera Solane u Beogradu koji je pokrenuo "Milosrdnog andjela", raspodaje imovina, uništava vojska..,.Tek 23 dana robijanja sam priveden istražnom sudiji koji me je samo pitao da li je moj naslov na jednom tekstu o korupciji - "Kome je do morala neka ide u crkvu". Rekao sam sudiji- pa to je Djindjić više puta ponovip. Tri godine je trajala moja borba da državi pokažem da ne može da se tako ponaša, da tadašnji vlastodšrći svojim ponašanjem morali bi u zatvor, i dobio je, tek kada je ta vlast promenjena.Dobio sam i RTS i vraćen na posao.Ali sve me je koštalo zdravlja.
Zato se sada zalažem, i tražim od UNS-a u koji sam ušao davnih sedmdesetih da digne glas protiv onih koji su osudili Vučićevića za verbalni delikt zatvorskom kaznom. Zalažem se za profesiju novinarstvo, za slobodu mišpljenja, izražavanja, koja se na ovaj način uništava. Zar vas kolege u UNS-u to ne intrigira. Ili će možda potredsesnik UNS-a se pojaviti u jednom listu( u koji stalno gostuje) a koji je isto toliko tabloid koliko i Informer i da onda mnoge stvari "objasni". Gospodo, nema selekcije medju novinarima, oglasite se...Dragiša Petrović,novinar u penziji, Kragujevac. Ukoliko ovo ne objavite , znaću da protumačim vaš potez.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси