Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији и Тик Ток: Би-Би-Си саветује запосленима да уклоне апликацију са службених телефона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2023.

Аутор: Зои Клајнман, Андре Роден-Пол и Крис Воланс Извор: Би-Би-Си њуз на српском

Медији и Тик Ток: Би-Би-Си саветује запосленима да уклоне апликацију са службених телефона

Би-Би-Си је саветовао запослене да уклоне апликацију ТикТок са службених телефона због бојазни да угрожава приватност и безбедност.

Би-Би-Си је прва медијска организација у Великој Британији која је издала овакво упутство, а друга у свету, после данског јавног сервиса.

За сада ће Би-Би-Си користити ову друштвену мрежу за пласирање садржаја и маркетинг, иако Тик Ток упорно пориче недостатке у заштити.

Апликација је забрањена на службеним телефонима владиних званичника и службеника у Великој Британији, као и у државним институцијама у САД, Канади, Новом Зеланду и Белгији.

Сличне забране имају и званичници и запослени у Европској комисији.

Забрана се не односи на личне мобилне телефоне.

Постоји бојазан да се прикупљају подаци са корпорацијских телефона путем апликације и да их Тик Ток кроз фирму Бајтденс, у чијем је власништву ова друштвена мрежа, доставља кинеској влади.

Из Тик Тока тврде да је у питању „фундаментално неразумевање“.

Откривено је да су запослени у Бајтденсу, чије је седиште у Пекингу, пратили локације неколико новинара са Запада 2022. године, а из компаније кажу да су добили отказе.

„Ако заштита извора није приоритет, онда је то главни проблем“, написала је Алисија Карнс, председавајућа Комитета за спољне послове, на Твитеру коментаришући одлуку Би-би-сија.

‘Оснаживање Тик Тока, а не његова забрана’

Доминик Понсфорд, главни уредник Прес Газете, часописа посвећеног медијској индустрији, каже да би било занимљиво видети шта ће друге медијске организације одлучити да ураде по питању приватности.

„Верујем да ће особе задужене за безбедност ово добро проучити“, каже за ББЦ.

„До сада су медији радо користили Тик Ток јер је то најбрже растућа друштвена мрежа у последњих неколико година, а добра је и као начин да се дође до публике и кликова.“

„И углавном се у медијским круговима прича више о оснаживању ТикТока него о његовој забрани.“

Би-Би-Си на безбедност гледа ‘прилично озбиљно’

Платформа за кратке видео садржаје позната је по виралним плесним клиповима, скечевима и филтерима и популарна је међу младим људима, а сама апликација скинута је 3,5 милијарди пута.

„Би-Би-Си је направио велику представу за прегледе на ТикТоку, а сада каже запосленима да не треба да имају ову платформу на телефонима“, написао је Кришнан Гуру-Марти, водитељ вести на Каналу 4, на Твитеру.

Портпарол Би-Би-Сија рекао је да се на питања безбедности и заштите система, података и људи гледа „прилично озбиљно“.

„Одлука је заснована на забринутости званичника широм света који се односе на приватност података и безбедност“, наводи се у мејлу послатом запосленима 19. марта.

„Ако је уређај у власништву Би-Би-Сија и не морате због посла да имате ТикТок, онда га избришите са мобилног телефона.“

Запослени који имају апликацију на приватним телефонима а користе их за посао замољени су да се јаве Тиму за информациону безбедност компаније како би добили више информација док се не размотре проблеми са Тик Током.

Би-Би-Си Њуз има профил на Тик Току са 1,2 милиона пратилаца и недавно су ангажовани новинари чији је задатак да праве садржај за ову друштвену мрежу.

Други Би-Би-Си профил који објављује клипове из емисија има четири милиона пратилаца.

На питање Би-Би-Си Њуза због чега ББЦ наставља да индиректно охрабрује публику да користи апликацију, а у исто време је уклања са телефона, из корпорације су рекли да су запосленима дали упутства због приступа осетљивим подацима, те да нису издали упозорење о општој употреби ТикТока.

Из ТикТока су рекли да су разочарани одлуком Би-Би-Сија.

„Би-Би-Си је више него присутан на нашој платформи са неколико профила, од вести до музике, који имају публику како у Великој Британији, тако и широм света.“

„Верујемо да је у питању неспоразум и да је последица ширих геополитичких проблема.“

„Остајемо у блиској комуникацији са Би-Би-Сијем и посвећени смо раду са њима на решавању свега што их забрињава.“

И друге друштвене мреже биле су на мети критика због кршења приватности и података, али су оне углавном у власништву компанија из Сједињених Америчких Држава, док је Бајтденс подсумњом да сарађује са кинеским властима.

Иако нема чврстих доказа, неколико забележених инцидената је побудило забринутост због коришћења ТикТока, иако су из компаније демантовали да су достављали податке кинеској влади.

Сви подаци који се односе на кориснике са Запада чувају се ван Кине, тврде из компаније.

На пример, амерички корисник Тик Тока поделио је видео у коме се критикује однос кинеске владе према муслиманима из Ујгура. Убрзо је обрисан тај садржај.

Из Тик Тока кажу да је у питању грешка.

Ово је повећало нервозу влада и стручњака за безбедност – упркос доследним порицањима фирме.

Све друштвене мреже са Запада, за које Тик Ток каже да прикупљају сличне податке о корисницима, званично су забрањене у Кини.

Кина је оптужила САД за ширење дезинформација и потискивање Тик Тока.

Доналд Трамп и Џозеф Бајден, бивши и садашњи председник САД, сматрају да би нека америчка компанија требало да купи ову друштвену мрежу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси