Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Зорић о ослобађању Колувијиног адвоката за претње упућење њој: Институционално одобрење за гушење медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2023.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Јелена Зорић о ослобађању Колувијиног адвоката за претње упућење њој: Институционално одобрење за гушење медија

Адвокат Светислав Бојић, који брани Предрага Колувију, оптуженог су случају „Јовањица“, ослобођен је пред Другим основним судом у Београду по оптужби за претње упућене новинарки Јелени Зорић, односно за кривично дело угрожавање сигурности новинара, пише Балканска истраживачка мрежа Србије.

Новинарка Зорић оценила је ову одлуку суда као “институционално одобрење да се независно новинарство напада и да се гуши медијска слобода”.

– Нажалост, очекивала сам баш овакав исход. Ипак, претње сам пријавила зато што смо као новинари дужни да се боримо за правду кроз институције, чак и када лично више не верујемо у њихов рад. Још од момента када сам у судници сведочила о претњама, а суткиња ме питала: „А зашто је та Јовањица уопште важна, па пишете о њој“, осетила сам какав ће исход бити, рекла је Зорић.

Она је додала да је “најсрамнији од свега” потез Адвокатске коморе Београда, који су очигледно знали кад ће се тачно донети пресуда, па су баш три дана раније одлучили да неће дисциплински казнити свог колегу.

– Управо је опасно то што је такве претње упутио адвокат. Јер он зна како да је каже, и тражити експлицитне елементе кривичног дела је немогуће када та дела врше правна лица и када су претње смишљене а не у афекту. Ово је смишљено, умотано у целофан и зато је доживљавам као мафијашку претњу, рекла је Зорић за Данас.

На исту ствар указао је и председник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић, који је за Инсајдер оценио да је ослобађајућа пресуда у случају оптужбе за претњу новинарки Јелени Зорић „врло забрињавајућа за медијску заједницу“.

„Најопасније су претње које изговарају правно образовани, који врло добро знају на који начин изрећи застрашујућу претњу, а да рачунају на то да против њих неће бити покренута тужба, а посебно да неће доћи до суђења а и ако дође да ће бити ослобођени. Због тога је и одговорност онога који прети много већа од претњи које долазе од правно необразованих или неинформисаних“, навео је Матић и додао да „то представља јасну поруку Јелени Зорић да престане да се бави случајем Јовањица и осталим случајевима на којима ради“.

„Нико није добро прошао ко се о Колувију огрешио“ гласила је претња коју је у децембру 2020. године изрекао адвокат Светислав Бојић новинарки Зорић. Бојић је познат јавности по томе што заступа Предрага Колувију, оптуженог за производњу више од тону и по марихуане.

Адвокатска комора Београда донела је, три дана уочи ослобађајуће пресуде, одлуку да адвокат Бојић није одговоран за изречено и да дисциплински неће одговарати због пријављених претњи, преноси БИРН.

Бојић: Претњи никада није било

Адвокат Светислав Бојић каже у одговору на питања Данаса да “претњи никада није ни било”.

“Текст који је на тему ове пресуде објавио БИРН говори да неко и даље покушава да изврће чињенице. Нису пренели ништа тачно осим да сам ослобођен”, тврди Бојић.

Како он наводи, дисциплински тужилац Адвокатске коморе Београда је од његовог гоњења одустао пре скоро годину дана, “а не пре три дана како је БИРН нетачно и непрофесионално известио”.

“Даље ми цртају мету како на моје чело тако на чело моје деце. Кривичну пријаву коју сам предао Тужилаштву за високотехнолошки криминал где су мени јавно претили новинари, пре 26 месеци и до дан данас стоји у нечијој фијоци. О томе треба да пишете”, поручио је Бојић нашем листу.

“Жао ми је што је Јелена Зорић мимо своје воља ушла у причу да измишља претње и догађај да описује како ју је неко научио. Нисам ја никоме ту био битан. Ја сам обичан адвокат и добро ме познају па и госпођица Зорић. Зна она и те како да јој никад нисам претио већ смо имали коректан однос. Она је у то време коректно извештавала из суднице. Овде се хтело спречити да се господин Предраг Колувија пусти тада из притвора. Кад су то осетили онда су осмислили све ово како судском већу не би пало на памет да из притвора пусте господина Колувију односно да му тада укину притвор”, наводи Бојић.

“У животу никада ником нисам претио, поготову то не бих чинио према једној дами без обзира којом се професијом бави. Вршен је невероватан медијски прогон две године према мени и притисак на правосуђе и нисам хтио да им подносим кривичне пријаве за ометање правде. Ја сам у полицији након што су ме тада позвали све лепо објаснио и предложио им да скину камере са зграде суда у Устаничкој улици и рекао им да се извињавам госпођици Зорић ако се осетила угроженом само не знам због чега, и то стоји у службеној белешци. Тада су професионалци из полиције сматрали да по њима нема месту подношења кривичне пријаве да из исказа госпођице Зорић не произилазе елементи било ког кривичног дела и да видео снимак испред суда није потребан. Написали су извештај надлежном тужилаштву а не кривичну пријаву, међутим пар дана пре тога републички тужилац је донео обавезујуће упуство да се сви напади на новинаре решавају по хитном поступку а да тужилаштво извештаје из полиције третирају као кривичну пријаву. Ето ја сам по том рецепту био први покусни кунић и показна вежба”, сматра Бојић.

На то додаје да тужилаштву видео запис са камера “није одговарао”, “јер би се тада видело да испред суда није било никаквог контакта између госпођице Зорић и мене и да је ту било на десетине људи још”.

“Тек су затражили видео запис кад су били сигурни да га немају и да није сачуван јер нас је председник Вишег суда обавестио да снимке чувају 21 дан. Шта су до тада чекали. Све вам је јасно”, каже Бојић.

Како тврди, против њега су у јавности иступали судије, тужиоци, адвокати и “други разни мали људи чија имена нису достојна помињања”.

“Један колега је чак и јавно тражио притвор за мене. Тврдио је да је то покушај убиства. То су уиграни тимови у служби неких других интереса. Не знам само који суд или судија је могао донети другачију одлуку од ове што је донета. Да ли би било који судија који држи до свог угледа и суди по закону могао да на оне „доказе и чињенице“ које је тужилаштво преточило у оптужни акт донесе неку другачију одлуку од ослобађајуће”, пита на крају Бојић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси