Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитити радна права новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2012.

Извор: Aло!

Заштитити радна права новинара

Представници Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) и Независног удружења новинара Србије (НУНС) затражили су јуче од државе да стане на пут злоупотреби права запослених у медијима.

Адвокат НДНВ-а Милан Ђукић рекао је на конференцији за новинаре да је стална пракса да послодавци остају дужни запосленима, а да новинари после не могу да наплате та дуговања јер су фи рме које су им дуговале новац у међувремену отишле у стечај.

Он је изјавио да би новинарима који туже послодавце требало да се омогући да судске трошкове и таксе плате тек након што наплате потраживања од послодаваца.

Новинар Никола Травица, који је тужио свог послодавца “Нови грађански лист”, рекао је да је добио судски спор против послодавца, према којем је наложено да му исплати више од пола милиона динара заосталих зарада, али да је фи рма у међувремену отишла у стечај и да он сада мора платити 53.000 динара судских трошкова, иако не може наплатити своја потраживања.

“То значи да сада треба да платим порез на оно што ми је узето, али ми није враћено”, рекао је Травица.

Генерални секретар НУНСа Светозар Раковић рекао је да у таквим условима рада не може бити ни речи о слободи информисања у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси