Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Утврдити одговорност Тијанића"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2012.

Извор: Б92, Бета

"Утврдити одговорност Тијанића"

Синдикат запослених РТС покреће иницијативу пред Управним одбором РТС-а за оцену одговорности генералног директора јавног сервиса Александра Тијанића. Како наводи синдикат радника РТС-а "Независност", Тијанић је прекршио Закон о раду зато што није у дужем временском периоду исплаћивао зараду у роковима предвиђеним законом и Колективним уговором и што више од годину дана не исплаћује редовно накнаде трошкова за одлазак на рад и долазак са рада.

 

Синдикат је саопштио да је Тијанић "селективним обезбеђивањем превоза од куће до посла директорима пословних јединица службеним аутом, извршио дискриминацију запослених, претварајући их у запослене првог и другог реда".

Додаје се да је прекршен и Колективни уговор, јер се касни са исплатама јубиларних награда, накнада за децу преминулих запослених, као и једнократне новчане помоћи породицама за рођење детета.

Генерални директор РТС-а је, како је навео синдикат "Независност", прекршио и Закон о штрајку, јер није преговарао с тим синдикатом о решавању насталог спора.

"По Закону о штрајку, послодавац не сме да спречи запосленог да учествује у штрајку, нити да употребљава мере принуде, што је послодавац урадио тако што су руководиоци појединих организационих целина у РТС-у анкетирали запослене о учешћу у штрајку и зато што је преко пословне мреже свим запосленима са имејл адресом РТС-а упућено саопштење у коме се законски организовани штрајк назива штетним и непотребним", пише у саопштењу.

Додаје се и да је Прекршен закон о радио-дифузији, јер је "искривљена чињеница и саопштено да је штрајк организован због седмодневног кашњења плате, игноришући три остала штрајкачка захтева".

Синдикат запослених РТС-а "Независност", један од четири репрезентативна синдиката у тој медијској кући, одржао је 14. новембра једносатни штрајк упозорења, захтевајући исплате заосталих зарада и закључивање колективног уговора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси