Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови оптужни предлог против Дејана Николића Кантара; Суђење Стефану Илићу, одговорном лицу Колосеум гејм кладионица; Медијска трибина у Врању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2023.

Аутор: Јавни сервис Извор: Јавни сервис

Нови оптужни предлог против Дејана Николића Кантара; Суђење Стефану Илићу, одговорном лицу Колосеум гејм кладионица; Медијска трибина у Врању

У Основном суду у Врању, за 27. април 2023. године, заказано је рочиште за главни претрес против Дејана Николића Кантара због кривичног дела из члана 138- Кривичног законика Републике Србије. (Ко дело из става 1. овог члана учини према више лица или ако је дело изазвало узнемиреност грађана или друге тешке последице, казниће се затвором од три месеца до три године.)

У оптужном предлогу наводи се да је оптужени Дејан Николић, за време главне расправе 16. 08. 2022. године, на којој му је суђено за кривично дело насилничко понашање за које је правоснажно осуђен на 14 месеци затвора, „у ком предмету су саслушане оштећене Владковић Оливера из Београда и Иванов Светлана из Врања, претњом да ће напасти на живот и тело, угрозио сигурност више лица – наведених оштећених Владковић Оливере из Београда и Иванов Светлане из Врања, на тај начин што је након давања исказа оштећене и сведочења Иванов Светлане из Врања, плаше за своју безбедност и да су узнемирене, након завршене главне расправе истима  повишеним тоном, арогантно и претећи упутио речи претње: „Онај ко се плаши и треба да се плаши, у праву се што се плашите, јер имате разлога да се плашите, ово нећу никоме да опростим”.

Заменица јавног тужиоца, Емилија Тончић предложила је поред оштећених Оливере Владковић и Светлане Иванови из ОК радија, и неколико присутних новинара и посматрача.

***

Поред овог суђења, Дејана Николића Кантара очекује и пресуда у случају кривичног дела угрожавања сигурности бившег наченика Полицијске управе Врање Игора Живковића, због чега је Николић био у бекству у Северној Македонији, одакле је изручен српским органима. Управо због извесности осуђујуће пресуде на казну затвора, Николић избегава одржавање суђења, како би му истекла актуелна казна затвора. Најновије је заказано за 23. април.

У мају га чека и суђење за угрожавање сигурности В. М. са којом је био у вези. Очекује се и оптужни предлог за претње које је Николић упутио службенику Централног затвора у Београду („Даћу за тебе и твоју породицу 30 хиљада евра – видећеш ти ко сам ја“).

Према незваничним информацијама, очекује се да ће Николић из Централног затвора у Београду, бити пребачен у Врање на издржавање казне. С обзиром на претходно искуство, постоји оправдана сумња да ће ова одлука суда утицати на безбедност свих оних према којима је Николић и до сада показивао насилничко понашање и претње, као и према жртвама и сведоцима у актуелним бројним случајевима који се воде против њега.

***

У Основном суду у Врању у понедељак 20. марта са почетком у 11:00 часова одржаће се главни претрес у којем је окривљени Стефан Илић из Врања, одговорно лице испред кладионице Колосеум Гејм (иза које стоји Дејан Николић), због нелегално изграђеног објекта којим је зазидан део ОК радија.

Овај објекат и поред решења институција градске управе, још увек није срушен.

***

О овим али и другим темама везаним за угрожавање безбедности новинара, недељник “Време“ организује у кафеу Но kомент у Врању у понедељак 20. марта у 15:00 часова јавну трибину „Слобода медија и мишљења на удару локалних моћника и насилника“.

На трибини ће говорити Филип Шварм, главни уредник недељника „Време“,  чланови Сталне радне групе за безбедност новинара Драгана Бјелица из Удружења новинара Србије, Веран Матић из Асоцијације независних електронских медија и Раде Ђурић из Независног удружења новинара Србије. Разговор ће модерирати Недим Сејдиновић из Независног друштва новинара Војводине.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси