Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мишковић звао Мантера да му буде лобиста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2012.

Аутор: Никола Томић - Е.Д. Извор: Данас

Мишковић звао Мантера да му буде лобиста

Камерон Мантер, бивши амерички амбасадор у Србији, боравио је пре око месец дана у Београду, где је с Мирославом Мишковићем, власником Делта Холдинга, разговарао о могућности да буде његов лобиста у Србији и на Западу, ексклузивно сазнаје Данас.

 

Мантер, однедавно у пензији, имао је састанак о сличној теми и с председником Србије Томиславом Николићем, а сусрео се и са представницима више владајућих и опозиционих политичких странака.

У Амбасади Сједињених Америчких Држава нису желели да коментаришу посету Камерона Мантера.

Како нам је речено, „Амбасада у принципу не коментарише приватне посете америчких држављана Србији“.

Мирослав Мишковић и Камерон Мантер „блиско сарађују“ од 2008, наводе саговорници Данаса, подсећајући на њихову улогу приликом формирања владе ДС-СПС, а остали су у контакту до данас.

Мишковић га је позвао након што је у Србији отворена истрага највећих спорних приватизација, где компанија Делта има „запажену улогу“.   О томе какву сарадњу су успоставили власник Делте и бивши амбасадор САД постоје контрадикторне информације. Нико не оспорава да су у добрим односима, али док једни тврде да је „Мантер постао Мишковићев лобиста“, други поручују да „нема шансе да је то случај, поготово након што је Вучић отворено кренуо на Делту“.

Саговорници Данаса процењују да аранжман Мишковића с Мантером, чак и ако је у другој половини октобра начелно договорен, није могао да заживи, јер је непосредно после њиховог сусрета почела снажна медијска кампања против власника Делте, којег је „на зуб“ узео Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије задужен за безбедност, одбрану и борбу против корупције. Искусни Американац је због те Вучићеве акције свакако морао да се дистанцира од Мишковића, указују наши извори.

Камерон Мантер, како смо утврдили, свакако није заведен у регистру „foreign agens“ (лобиста који у Америци раде за иностране клијенте) при Министарству правде САД.

Према сазнањима Данаса, тема састанка председника Николића и Мантера је била да бивши амбасадор, одлично упућен у прилике у Србији, али и на глобалном плану, постане (неформални) саветник српског председника и његов лобиста, односно „промотер“ на Западу, пре свега у Америци.

Да ли је нешто конкретније договорено није познато, с обзиром на то да је састанак одржан у најужем кругу.

Томислав Николић је после парламентарних избора 2008. признао да су Мирослав Мишковић и Милан Беко финансирали кампању СРС, у којој је тада био заменик председника. Александар Вучић је, с друге стране, недавно изјавио да се свега неколико пута срео Мишковића и да „нису баш добри познаници“, те да „држава неће трговати“ с овим бизнисменом осумњиченим за крупне махинације приликом више приватизација.

Камерон Мантер је у Србији био од од 2007. до 2009, када је преузео високу позицију у Амбасади САД у Ираку, да би 2010. постао амбасадор у Пакистану. На изузетно осетљивој функцији у Исламабаду задржао се свега око 18 месеци, до маја 2012, када је поднео оставку и пензионисао се у Стејт департменту.

Потом је постао гостујући професор престижних академских установа у САД, Колеџа Помона и Правне школе Универзитета Колумбија. То да се пензионисани политичари и дипломате ангажују као утицајни лобисти у Америци је чест случај, а на Балкану је најпознатији пример такђе бившег амбасадора у Београду Вилијема Монтгомерија.


Према сазнањима Центра за истраживачко новинарство

Мишковић заложио Делта сити због Преса

Компанија Делта ставила је хипотеку на тржни центар, чиме је гарантовала да ће Интеза лизингу бити враћен кредит од четири милиона евра одобрен Пресу


Фирма Мирослава Мишковића заложила је зграду тржног центра Делта сити за Пресов финансијски лизинг од четири милиона евра, сазнаје Центар за истраживачко новинарство.

Како пише ЦИНС, фирма „Интеса леасинг“, у власништву истоимене банке, уплатила је 2009. приближно четири милиона евра компанији „ПPress poublishing group“, која је власник Преса.

Компанија Делта је потом ставила свој тржни центар под хипотеку како би гарантовала да ће Прес банци вратити новац. Да би било обезбеђено враћање новца, у посао је укључена и фирма „Delta city 67“, која је дозволила да се укњижи заложно право над тржним центром Делта сити.

„Intesa leasing“ је решењем Првог основног суда у Београду из јануара 2011. имала право да наплати новац од Делта ситија. Рок за враћање новца одређен је за средину 2015. На сајту дневних новина Прес 2007. писало је да је власник овог листа Пресс публисхинг гроуп, компанија која у свом саставу има четири зависна предузећа „NPC Internacional“, „Прес дневне новине“, „ЕСЦ систем“ и „Press online“. 

Власник компаније био је Ђорђе Стефановић, који је најпре продао 50 одсто власништва компанији Press Poublishing Gropu limited из Хонгконга, фирми коју је према специјалном пуномоћју заступао Срђан Ковачевић, адвокат из Новог Сада.

У мају 2007. власник Пресса постаје CY- Europe LTD са карипског острва Ангвила. Иста та фирма један је  од оснивача „East Europe Investment Fund (EEIF) из Холандије, компаније која је учествовала у више послова у Србији, преко којих је, према истраживању ЦИНС-а, повезана са Делтом Мирослава Мишковића.

Неки од тих послова, са којима се ове две компаније повезују, јесу и продаја Си маркета и Максија.

Према сајту Агенције за привредне регистре, тренутно се као власници Преса наводе „Amber press limited“, као највећи појединачни власник са 50 одсто удела, као и Ђоко Кесић, Светомир Марјановић, Сања Вучићевић и фирма „Mediavox“.

Два дана након што је Мирослав Мишковић објавио да се као највећи појединачни власник листа повлачи из Преса, ове новине су престале да излазе.

„Нема повлашћених“

- Фирме Мирослава Мишковића биће под истрагом ако има разлога и довољно доказа да су почињена кривична дела. О томе је говорио и потпредседник Владе Александар Вучић, да на списку спорних приватизација има предмета који ће бити испитани до краја - рекао је јуче новинарима у Београду премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, истакавши да није могуће полицији и тужилаштву рећи „овај случај радите, а овај не“.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси