Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Боље финансирање доноси боље информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2012.

Аутор: М. Миљеновић Извор: Дневник

Боље финансирање доноси боље информисање

Да ни једном, поготово локалном, медију у Србији не „цветају руже”, није потребно претерано доказивати, па се у ову слику сасвим „лепо” уклапају и они у Сомбору.

У покушају да се кроз јавну расправу дође до модалитета како им помоћи, прошле седмице је у овом граду одржан „Сомборски јавни форум”, којем је тема била управо ситуација у медијама и однос локалне самоуправе према њима.

Тада им је од представника Градског Већа поручено да сами предложе варошким властима на који начин да се искористе и иначе оскудна средства за информисање, а колико јуче се овдашњој власти „испунила жеља”.

Према иницијативи, коју су потписали Радио Сомбор, ТВ К-54, Радио Фортуна и НВО SOinfo.org (познат по свом истоименом информативном порталу) за јавно информисање би у буџету Града Сомбора било издвојено најмање два одсто од укупне вредности градске касе. Средства намењена медијима била би подељена у три категорије: извештавање о раду локалне самоуправе, конкурс за финансирање медијских пројеката регионалних и локалних регистрованих јавних гласила и
конкурс за финансирање медија на језицима националних мањина.

За прву категорију било би намењено 35 одсто „медијског буџета” из чега би се финансирали преноси Скупштине града, огласи и обавештења и друге информације од јавног значаја које објављује Град Сомбор.

За медијске пројекте било би одвојено 40 одсто средстава, с тим да би обавезно учешће медија износило 20 одсто вредности пројекта, а максималан износ пројекта би био ограничен на 15 одсто вредности издвојених средстава. Трећој категорији, финансирању медија на језицима националних мањина било би намењено најмање 25 одсто средстава намењених за јавно информисање, с тим да се 40 одсто издваја за електронске, а 60 одсто за штампане медије. Посебно би се водило рачуна о томе да се не умањују стечена права националних мањина на информисање.

Како кажу потписници и предлагачи ове иницијативе, претпоставка је да би се, уколико власти усвоје предлог, обезбедило транспарентно финансирање локалних медија, односно јавног информисања, али и бољи квалитет програмских садржаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси