Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбор за културу: О Ковачевићу, плавушама или - РТС-у?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2012.

Извор: РТВ, Танјуг

Одбор за културу: О Ковачевићу, плавушама или - РТС-у?

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије није данас на дневни ред седнице уврстио предлог либерала да то тело расправља о изјавама посланика ДСС Синише Ковачевића, који је за скупштинском говорницом упутио оштре критике на рачун РТС и новинарки јавног сервиса.

 

Одбор није прихватио ни предлог посланице ДС Горице Мојовић да се о томе, као и о раду РТС расправља на следећој седници.

Пошто ниједан предлог данас није добио потребну већину, председница Одбора Весна Марјановић рекла је да ће на наредној седници формулисати и предложити да посланици расправљају о том питању.

Ковачевић, који је члан Одбора, рекао је данас да је против тога да се расправља о тој теми наводећи да "ово није ‘48. година" и да он "никога није увредио", као и да се увидом у стенограме може видети да је само рекао да у недостатку концепта “плавуша води јутарњи програм, плавуша води вести, плавуша води дневник, плавуша води ток шоу, плавуша води на пиће, плавуша води кући”.

Он је објаснио да пошто на питање о раду РТС два месеца није добио одговор, поново је питао и рекао да РТС нема никакав програм, “осим оних неколико плавуша који се смењују водећи га”.

“Заиста 96 одсто презентерки РТС има истог фризера. Да су то црнке, ја бих свакако рекао да програм РТС личи на то да црнка води јутарњи програм, и тако даље”, рекао је Ковачевић и додао он има плавуше у својој породици.

Ковачевић каже да се ради о "типичном спину", пошто је реакција уследила два месеца касније истичући да му нико не може одузети легитимно право да за скупштинском говорницом говори оно што мисли.

“Сада је већи проблем што је Синиша Ковачевић увредио плавуше, а не да ли се краде у РТС”, рекао је Ковачевић и додао да не разуме за што би Одбор о томе расправљао.

“Ово није ’48. Како ћете да ме казните? Да клечим на кукурузима, да носим магарећу капу седам дана, да ме уваљате у катран и перје. Ја сам 30 година на јавној сцени и никада нисам увредио никога”, рекао је Ковачевић и додао да нико није реаговао на вређање његове породице.

Образлажући свој предлог да Одбор треба да расправља о односу посланика и новинара поводом иступа Ковачевића, посланик ЛДП Зоран Остојић је рекао да сматра да је потребно да се у Скупштини расправља и да се пошаље порука јавности да такве речи не би требало да се понављају и да буду пракса у парламенту.

“Ковачевић је непримереним речима говорио о новинарима, не улазим у оно што је изговорио о раду РТС-а, само сам сматрао да Скупштина треба да реагује када су у питању новинари и да не би требало тако да говоримо, посебно не ми који смо чланови овог Одбора”, рекао је Остојић.

Председница Одбора Марјановић је рекла да је иступ Ковачевића отворио суштинско питања рада РТС.

Она је нагласила да се не ради о томе да Одбор пресуђује било коме и напоменула да су посланици заштићени имунитетом за оно што изговоре за говорницом, али и указала да је та изјава изазвала реакције јавности.

 

Позив посланичким групама да предложе Програмски одбор РТС

Одбор Скупштине Србије за културу и информисање позвао је данас све посланичке групе да предложе кандидате за чланове Програмског одбора Радиодифузне установе, јер трогодишњи мандат садашњим члановима тог тела истиче 11. децембра.

По Закону о радиодифузији, Програмски одбор Радиодифузне установе има

19 чланова које бира парламент од чега седам из редова посланика, а 12 кандидата предлаже Републичка радиодифузна агенција (РРА) из реда професионалних удружења, научних установа, религијских заједница, удружења грађана и невладиних организација. 

Одбор за културу и информисање је предложио да посланичке групе у парламенту одреде кандидате за чланове и то тако да четири кандидата буду из редова владајуће коалиције а три кандидата из опозиције.

При предлагању кандидата за чланове Програмског одбора Радиодифузне установе из реда посланика водиће се рачуна, како је речено, о величини политичких странака које предлажу кандидате, а скупштински Колегијум даће коначну листу кандидата.

До сада су предлоге поднели Лига социјалдемократа Војводине која је предложила Олену Папугу, Нова Србија која је предложила Дубравку Филиповски, а Српска напредна странка предложила је Марију Обрадовић и Александру Ђуровић.

РРА је 9. октобра објавила јавни позив за предлагање кандидата за чланове Програмског одбора Радиодифузне установе. Савет РРА је 19. октобра утврдио листу кандидата за 12 чланова Програмског одбора Радиодифузне установе.

Одбор Скупштине Србије за културу и информисање утврђује јединствену листу кандидата за чланове Програмског одбора Радиодуфузне установе. Мандат чланова тог тела је три године и не могу поново бити именовани.

На седници одбора данас се расправљало и о предложеном буџету за културу у 2013, а чланови одбора из опозиције су поново оценили да су средства за културу за идућу години драстично умањена и да износе 0,6 одсто укупног државног буџета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси