Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић осуђује, НУНС оправдава штрајк РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2012.

Извор: Мондо, ФоНет

Тијанић осуђује, НУНС оправдава штрајк РТС-а

Колегијум директора РТС-а тражи од синдиката да откаже штрајк упозорења и у миру се припреми за преговоре о колективном уговору.

Најављени штрајк упозорења синдиката Независност, први за 10 година, представља погрешан потез, у погрешно време, са погрешним разлозима и несагледиво тешким последицама по интересе Куће, синдиката, гледалаца, претплате, зарада и свих запослених, указује се у синоћњем саопштењу Колегијума генералног директора РТС.

Нарушавање деценијског партнерског деловања пословодства и синдиката унутар РТС и одрицање од садашњег јединственог става да је Влада обавезна да Јавном сервису обезбеди довољан и стабилан извор финансирања, оцењује се у саопштењу, очигледно није мотивисано интересима четири хиљаде запослених.

Поготово што је Влада, ребалансом буџета, већ обезбедила РТС 500 милиона динара у склопу договора са европским институцијама да Јавни сервис, најбољи у овом делу Европе, има довољан и стабилан извор финансирања, наводи се у саопштењу.

Зато је лидер нашег синдиката Независност, напомиње се у саопштењу Колегијума генералног директора РТС, дужан да радницима и институцијама РТС образложи своју дубоко штетну одлуку.

"Зашто Независност организује протест против будућег Колективног уговора пре него што је започео дијалог и одржан први састанак послодавца (генерални директор) и синдиката на ту тему", пита Колегијум.

У саопштењу се тражи одговор и на питање "зашто у медијским наступима оптужује своју Кућу да је одговорна за прикупљање претплате, па тиме ослобађа одговорности све српске Владе које до данас нису пронашле ефикасан начин за финансијско одржавање Јавног сервиса?"

"Зашто, као повереник своје организације, одбија да присуствује састанцима заједно са осталим репрезентативним синдикатима наше Куће?", још је једно од питања које Колегијум генералног директор РТС поставља синдикату Независност.

"Зашто овај непотребни штрајк, без икаквог видљивог повода, организује усред велике медијске хајке на РТС којом се", према ставу Колегијума, "тражи укидање претплате и укидање нашег права на маркетинг".

"Тачније, тражи се да бар две хиљаде од четири хиљаде запослених оде на улицу", прецизира Колегијум у саопштењу и и пита да ли је то у интересу РТС.

Од почетка кризе ниједан радник РТС није отпуштен као технолошки вишак, подсећа се у саопштењу Колегијума, који очекује одговор и на питање:

"Зашто и под чијим утицајем Независност очигледно повлачи свој потпис са заједничког прошломесечног Писма одбране РТС као дела усаглашене акције свих репрезентативних синдиката, Управног одбора, Колегијума и Пословодства РТС, који траже путеве изласка наше Куће из дубоке економске кризе у којој је читава Србија?"

"Наши ставови су већ прихваћени од свих институција у Србији и Европи", истиче Колегијум и позива "руководство синдиката Независност да, у интересу Куће и свих запослених, откаже неоправдану акцију штрајка упозорења, а у миру припреми своју делегацију и конструктивне предлоге за почетак дијалога о Колективном уговору заједно са осталим репрезентативним синдикатима".

"У супротном, све могуће последице по функционисање процеса рада, програм, позицију РТС у преговорима о будућим законским решењима и облицима финансирања, падају на терет организатора овакве акције", упозорава се на крају саопштења Колегијума генералног директора РТС.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) сматра да је штрајк упозорења запослених у Радио телевизији Србије (РТС), који је најављен за среду 14. новембра, оправдан и легитиман.

У саопштењу Синдиката Независност, којим је најављен штрајк упозорења, захтева се исплата заосталих зарада и даља исплата зарада у складу са утврђеним роковима, као и редовна исплата надокнаде за трошкове долазака и одлазака са посла.

Поред ових захтева, Синдикат тражи и закључење Колективног уговора.

Синдикат Независност је позвао запослене у РТС да данас у подне на сат времена прекину рад и протестују у кругу пословног простора Јавног сервиса, наводи се на крају саопштења НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси