Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Измене Закона о јавном информисању: И даље без Нацрта и сагласности око положаја Савета за штампу и значаја Кодекса новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2023.

Аутор: Инсајдер Извор: Инсајдер

Измене Закона о јавном информисању: И даље без Нацрта и сагласности око положаја Савета за штампу и значаја Кодекса новинара

Нови министар информисања, нова радна група, нови рокови. Ипак нови закон о јавном информисању и даље је у старом статусу – односно у изради. Иако је усвајање измена кровног медијског закона премијерка пре годину и по означила приоритетним, прва радна група формирана на изради тог документа је распуштена, без усаглашеног Нацрта. Нови министар информисања оформио је у новембру нову, мању радну групу, и најавио усвајање Нацрта до краја године. Сада је међутим у оптицају нови рок – 10. фебруар.

Вељко Милић, члан Радне групе за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима испред Независног друштва новинара Србије (НДНВ) каже за Маркер да није оптимиста да ће тај рок бити испоштован. 

“Постоји још доста питања о којима треба донети одлуке и предвидети како ће одређене области функционисати. Већ је постојала једна радна група која се бавила изменама Закона о јавном информисању и медијима и онда се пошло од претпоставке да је та радна група урадила већи део посла и да ће нова само то да среди. Међутим у многим питањима ова радна група практично ради из почетка”, наводи Милић.

 Медијски плурализам, анализе о недостајућим медијским садржајима, адекватне санкције за кршење закона, транспарентно финансирање путем оглашавања и конкурса… Све то требало би да обезбеди или унапреди измењени Закон о јавном информисању и медијима. И све то, не би требало да буде предмет спорења.
Ипак, представници новинарских удружења истичу да нема сагласности око њиховог предлога да се медијима који према одлукама Савета за штампу крше медијске законе и кодекс новинара, онемогући да добијају новац из буџета и учествују на конкурсима.

“Судбина Савета за штампу и свих тих одредби је још увек неизвесна. То су црвене линије, и наше а претпостављам и државне управе, око којих ћемо имати проблем. Ми чекамо да законодавство односно надлежни одбор изађе са мишљењем о положају Савета за штампу и потреби уношења Кодекса новинара у закон, али ми то већ неко време чекамо. Наш став је да то заиста мора да се нађе у самом закону”, наводи Гордана Константиновић, чланица Радне групе испред Удружења новинара Србије. (УНС) 

Од 2014-те, држава и локалне самоуправе преко конкурса додељују медијима новац за пројекте од јавног значаја. Иако је иницијална идеја била да се на тај начин подрже мање комерцијални садржаји који су у интересу грађана, бројни примери показују да се конкурсно суфинансирање претворило у модел финансирања редовних активности, најчешће провладиних медија.

Проблем је у томе што треба предвидети како ће то у пракси функционисати а ми смо до сада имали милион примера да иако је нешто написано на најбољи могући начин врло брзо долази до злоупотреба. Тако да, ми сада у старту када предвиђамо одређено законско решење већ морамо да мислимо на који начин то може бити злоупотребљено и онда покушавамо да то спечимо. На то се губи јако пуно времена”, објашњава Вељко Милић из НДНВ.

Саговорници Маркера наводе и да на дневни ред Радне групе још нису стигла питања казнених одредби новог Закона о јавном информисању.

“Тек када се све одредбе пропишу има места прописивању и казни за кршење појединих одредби. Ја лично сматрам да запрећене казне треба да буду веће јер добар део казнених одредби се односи на поступање органа јавне власти - нерасписивање конкурса, обустављање конкурса…”каже представница УНС-а Гордана Константиновић.

На изменама Закона о јавном информисању ради Радна група у којој је једанаест представника државне управе и девет чланова испред медјиских удружења.  

Према актуелној медијској стратегији, осим тог закона до сада су требале да буду усвојене и измене Закона о електронским медијима. Иако рок за усаглашавање и тог документа истиче за 10 дана, радна група за израду Нацрта састала се први пут тек јуче. 

Медијском стратегијом је иначе предвиђено да се изменама Закона о електронским медијима осигура већа независност РЕМ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси