Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Састанак Радне групе за измене и допуне Закона о електронским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2023.

Аутор: Танјуг, РТС Извор: РТС

Састанак Радне групе за измене и допуне Закона о електронским медијима

Први састанак Радне групе која треба да изради измене и допуне Закона о електронским медијима. Користимо најбоља европска искуства и праксе и то имплементирамо у предлоге наших медијских закона, каже министар информисања и телекомуникација Михајло Јовановић.

Састанку Радне групе присуствују министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, као и међународни партнери из Делегације ЕУ и Мисије ОЕБС.

Део који Законом треба да буде унапређен је пре свега пројектно суфинансирање. Закон, такође највећим делом обухвата РЕМ и питања имплементације ЕУ Директиве о аудио-визуелним медијским услугама.

Радна група, формирана је у оквиру Министарства информисања и телекомуникација, је експертска.

У њој, осим представника Министарства, су и стручњаци за медијско право и адвокати Раде Вељановски, Јелена Сурчулија, Љубиша Кувекаловић и Стеван Пајовић.

Јовановић: Потребно имплементирати ЕУ Директиву

Министар Михаило Јовановић рекао је да експертска Радна група има задатак да имплементира европску Директиву о аудио-визуелним медијским садржајима, и уради оне препоруке које се тичу нашег Регулаторног тела за електронске медије.

"Потребно је, у складу са препорукама Европске комисије, да наше Регулаторно тело буде у потпуности финансијски, организационо, кадровски и на сваки други начин независно, и потребно је заправо те одредбе имплементирати у будући Закон о електронским медијима", рекао је министар.

Додао је и да су електронски медији врло битан сектор информисања и медија и истакао да је, од првог дана формирања, фокус Министарства на сектору информисања.

"Поред Радне групе која ради на Закону о јавном информисању и медијима формирали смо и ову другу Радну групу за Закон о електронским медијима како би наше законодавство које се тиче медија и информисања ускладили са европским", рекао је Јовановић.

Министар је навео да очекује да се ова експертска Радна група у свом раду води медијском стратегијом коју је Влада Србије донела за период 2022. до 2025, а у складу са Акционим планом за примену ове медијске Стратегије за период 2023. до 2025. године, као и да инкорпорира европску Директиву о аудио-визуелним медијским садржајима.

Директива је, како је рекао, и обавеза Србије у фази приступања ЕУ и прилагођавања наших медијских закона европској регулативи.

Јовановић је истакао да делегације ЕУ и ОЕБС-а, као и амбасада Краљевине Норвешке и Фондација Конрад Аденауер, дају велику подршку Радној групи, као и да су они партнери и помоћ Радној групи у припреми измене и допуне Закона о јавном информисању.

"Са нашим европским партнерима ми добијамо она најбоља европска искуства, најбоље европске праксе и то имплементирамо у предлоге наших медијских закона", рекао је министар.

"Постојећи Закон није лош" 

Један од експертских чланова из ове Радне групе Раде Вељановски рекао је да постојећи Закон "није лош", али да има одређене празнине и недоречености.

"Задатак ове радне групе јесте да отклони те недоречености и да закон у још већој мери прилагоди ономе што је европски регулаторни оквир, а то је нова Директива о аудио-визуелним медијским сервисима. Почећемо да радимо већ прекосутра, имамо реалитивно кратак рок, али ми се више не сусрећемо са белим папиром као што је то било пре 23 године када смо почели да радимо на нашим медијским законима", рекао је Вељановски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси