Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мишковић и Ђилас су власници листа Прес
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2012.

Аутор: НН Извор: Курир

Мишковић и Ђилас су власници листа Прес

Потпредседница „Делта холдинга“ на Твитеру објавила слику на којој се види њена бележница, у којој је написано: „Д. Ђилас, Прес - пословање, нова фирма, људи, штампарија, кредит“

БЕОГРАД - Истина изашла на видело!

Мирослав Мишковић, најбогатији становник Србије, и Драган Ђилас, један од најмоћнијих грађана наше земље, пословно су повезани, како је пренео портал Пиштаљка, преко дневног листа Прес. То не би био никакав проблем да обојица упркос доказима ову везу не желе да признају и да постоји сумња да је један од њих у сукобу интереса.

Лажирање тиража

Њихова пословна веза у Пресу још један је доказ како се систем лажирања тиража дневних новина користи за зараду. Веза је први пут постала јавна када је Јелена Крстовић, потпредседница „Делта холдинга“, чији је власник Мишковић, на Твитеру објавила фотографију на којој се виде њена колена и бележница, у којој је руком написано: „Д. Ђилас, 1. Прес - пословање, нова фирма, људи, штампарија, кредит“. Датум на фотографији је 23. август.

Судећи према потпису госпођице Крстовић испод слике, „Њоркинг ин тхе аир“, што у преводу значи „радим у ваздуху“, реч је о фотографији снимљеној у авиону. Она је непосредно по објављивању фотографије на порталу Пиштаљка избрисала фотографију са Твитера.

Иначе, о вези Мишковића и Ђиласа преко власништва у Пресу писао је и Савет за борбу против корупције, који је навео да „половину удела у дневним новинама Прес има предузеће регистровано на Кипру, „Амбер прес лимитид“ из Лимасола“.

Контрола над овим новинама приписивана је чак и Драгану Ђиласу, градоначелнику Београда и власнику моћних маркетиншких компанија „Мултиком група“ и „Дајрект медија“.

Сви ћуте

Занимљиво је да „Дајрект медија“ Пресу даје 25 одсто својих реклама намењених штампаним медијима, а просек који добија овај лист на тржишту је 20 одсто. Куриру „Дајрект медија“ даје пет одсто својих огласа иако нам је удео на тржишту реклама 11 одсто (реч је о подацима за октобар 2012). Под¬сећамо да је Курир три и по пута тиражнији од Преса.

Вук Вучуревић, заступник „Прес паблишинг групе“, јуче није био доступан за коментар, као ни Јелена Крстовић ни Драган Ђилас.

Антрфиле : Телеком, ДС, Прес, Ђилас

Прес добија 20 одсто реклама Телекома намењених штампаним медијима, а Курир 13 одсто, иако је продати тираж Преса три и по пута мањи од Курировог. Можда је разлог томе што је Драган Ђилас сувласник Преса, а Телеком је у партијској расподели јавних предузећа припао ДС, странци у којој је Ђилас високи функционер.

Власници „Прес паблишинг групе“

- „Амбер прес лимитид“ 50 одсто

- Ђоко Кесић 6 одсто

- Светомир Марјановић 6 одсто

- Сања Вучићевић 6 одсто

- „Медијавокс“* 32 одсто

*Пиштаљка је у августу објавила да је уместо Биљане Краљ, адвоката из канцеларије која заступа Драгана Ђиласа, уписана фирма „Медијавокс“

Овако је нискотиражни Прес добијао милионе од реклама

1. корак

Марија Матић, члан Комитета агенција у „АБЦ Србија“, представник „Дајрект медије“ Драгана Ђиласа

„АБЦ Србија“ објављује тираже и дозвољава њихово увећање за нека издања

2. корак

Маркетиншка агенција „Дајрект медија“ – власник Драган Ђилас

3. корак

Прес, чији су финансијери Ђилас и Мишковић, добија милионе евра на основу лажних тиража

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси