Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат тражи проверу финансијског пословања РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2012.

Извор: Блиц

Синдикат тражи проверу финансијског пословања РТВ

Синдикат Радио-телевизије Војводине (РТВ) и запослени у тој кући оценили су на данашњем састанку да је ситуација у покрајинском јавном сервису неодржива, и затражили да надлежни државни органи провере финансијско пословање РТВ.

У саопштењу са састанка синдиката РТВ, подружница Синдиката новинара Србије, и дела запослених, истакнуто је да је неопходно хитно предузети мере за стабилизацију РТВ.

"Урушавање ове медијске куће" посебно је изражено у последњих годину и по дана, од доласка новог менаџмента и "довођења на руководећа места без конкурса отпуштеног новинарског кадра са Б92", наводи се у саопштењу.

Са образложењем да ће управо тај програмски кадар допринети побољшању и повећању гледаности и слушаности програма "додељени су им енормно високи лични дохоци и стимулације, као и уговори са такозваним златним падобранима, (реч је о дестинама хиљада евра)", пише у саопштењу тог синдиката.

Распон плата до њиховог доласка био је један према седам, а сад је један према 14, истичу представници тог синдиката и запослених у РТВ, додајући да је у исто време огромна већина заполесних "на рубу егзистенције", јер им плате нису повећаване од 2006. године.

Уместо да се број запослехин рационализује, како се наводи, "непрекидним довођењем ‘кадрова’ из пропалих ТВ кућа из Београда, којима се без критеријума додељују високи лични дохоци, број запослених је непримерено увећан, а губици су повећани за више од 50 одсто".

Покрајински јавни сервис је њиховом програмском политиком изгубио основну и законску улогу јавног сервиса свих грађана Војводине, додаје се у саопштењу.

На састанку је оцењено да су најодговорнији за такву ситуацију Управни одбор РТВ, генерални директор са менаџментом, као и Савет РРА која би по Закону о радио-дифузији требало да контролише пословање и рад покрајинског јавног сервиса.

"Стога захтевамо да надлежни државни органи под хитно обаве проверу
финансијског пословања куће, а Савет РРА у оквиру своје надлежности предузме одређене мере и с тиме заустави директан утицај појединих политичких елита на уређивачку, кадровску и пословну политику РТВ", пише у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси