Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Физички напад на новинара Елвиса Хила и његову супругу у Албанији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2023.

Аутор: SafeJournalists Извор: SafeJournalists

Физички напад на новинара Елвиса Хила и његову супругу у Албанији

Две особе физички су напале новинара Репорт ТВ-а Елвиса Хилу и његову супругу у среду, 25. јануара у Лежи, Абанија.

Елвис Хила извештавао је за Репорт ТВ и shkiptarja.com о судској одлуци у Лежи. Након његовог извештавања, две особе су физички напале њега и његову супругу Бенерету Хилу, коју су починиоци ударили у главу док је покушавала да интервенише и подигне телефон који је пао услед напада. Новинар је због насиља задобио преломе и заједно са супругом је отишао у болницу. Након тога су инцидент пријавили полицији.

Полиција је реаговала на овај напад. Специјалисти за истраживање злочина Полицијске станице Леже расписали су потрагу за двојицом починилаца.

Ово није први пут да је Хила изложен нападима због свог новинарског рада. SafeJournalist мрежа реаговала је 2020. на незаконито притварање Елвиса Хиле од стране полиције.

„Ово је веома озбиљан случај напада на локалног новинара, а све погоршава и чињеница да је његова супруга жртва. Ово је такође показатељ потешкоћа са којима се новинари суочавају када извештавају о криминалу или организованом криминалу. С друге стране, цени се брза реакција власти и јавна солидарност и подршка Елвису Хили” – Блерјана Бино, представница SafeJournalists мреже из Албаније.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује овај случај и позива надлежне органе да темељно истраже инцидент и приведу починиоце правди. Такође позивамо надлежне органе да обезбеде безбедност новинара.

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овим случајевима. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси