Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Руски суд прогласио независни медиј Медуза "непожељним"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2023.

Аутор: Бета Извор: 021.rs

Руски суд прогласио независни медиј Медуза "непожељним"

Руски суд прогласио је "непожељним" руски независни медиј Медуза, отварајући пут ка кривичном гоњењу новинара тог медија, у новој епизоди репресије против цивилног друштва у земљи.

Портал Медуза.ио на руском језику који је базиран у Летoнији да би се избегла цензура покренут је у марту 2014. године.

Последњих готово годину дана највећи део својих чланка посвећује руској војној операцији у Украјини и повећаној репресији над руским цивилним друштвом.

Руско тужилаштво објаснило је у саопштењу да је установљено да активност тог медија представља претњу за основе уставног поретка и безбедности у Русији. У априлу 2021. руско министрство правде већ је сврстало Медузу на списак "страних агената", што је ознака која порталу отежава рад. 

Данашњом одлуком се де факто забрањује постојање тог медија у Русији.

"Кривично гоњење би могло да буде покренуто против званичника и новинара Медузе, оних који само дистрибуирају наше чланке, на пример објављујући линк ка чланку на својој Фејсбук страници, оних који покушају да нам пребаце новац из Русије и оних који нам дају интервјуе и коментаре", навела је Медуза у саопштењу.

По наводима тог информативног портала они и даље имају публику од више милиона људи у Русији упркос покушајима власти да блокирају њихов сајт преко интернета.

"Страхујемо за наше читаоце, страхујемо за оне који су сарађивали са Медузом током година. Страхујемо за наше ближње и наше пријатеље, али верујемо у оно што радимо", наводи се даље у саопштењу редакције.

У Русији свако учествовање у активностима неког медија проглашеног "непожељним" може бити подложно казни до четири године затвора за новинаре и до шест година затвора за организаторе, наводи агенција Франс прес. 

Чак би објављивање чланака Медузе на друштвеним мрежама потенцијално могло да се види као "учествовање" у активностима, и може повући судско гоњење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси