Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Командант полиције изгубио судски спор против КРИК-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2023.

Аутор: Бојана Јовановић Извор: КРИК

Командант полиције изгубио судски спор против КРИК-а

Судија Јасмина Вуковљак Јовановић пресудила је да се КРИК пишући о проблемима у полицијској Јединици за заштиту сведока бавио темом од јавног интереса, као и да је испоштовао правила новинарске професије. Командант ове полицијске управе Горан Живковић и његови сарадници који су тужили КРИК, сматрајући да им је текст повредио углед и част, имају права да се жале на ову пресуду. Они паралелно воде још један поступак против наше редакције.

Командант Горан Живковић и двојица његових колега, такође руководилаца полицијске Јединице која штити сведоке сараднике, нису имали основа да туже КРИК, сматра судија Вишег суда у Београду Јасмина Вуковљак Јовановић која је пре три дана донела пресуду у овом поступку. 

Полицајци су тужили уреднике КРИК-а Бојану Јовановић и Стевана Дојчиновића због текста који се бавио проблемима у раду ове полицијске јединице, а који је заснован на информацијама из пријава које су против својих шефова подносили управо припадници ове јединице. 

Судија Вуковљак Јовановић сматра да је тема о којој су новинари КРИК-а писали без сумње од јавног интереса.

„Ради се о информацијама од јавног интереса, обавештавању јавности о питањима која се односе на рад лица запослених у МУП-у, а не на њихов приватни живот“, пише судија у пресуди.

Судија је подсетила да се пре објављивања текста новинарка обратила Сектору унутрашње контроле МУП-а и од њих тражила информације у вези са овим пријавама, и одељењу за медије МУП-а од кога је тражила одобрење за интервју са руководиоцима јединице, али одговоре није добила.

„Све чињенице наведене у белешкама (пријавама), које је могла да провери, проверавала је на основу разговора са лицима која су белешке сачинила, са лицима која нису радила у МУП-у, на основу података из кривичних поступака, на основу чињеница о којима су писали медији“, наводи судија Вуковљак Јовановић.

У пресуди се констатује да су и тужиоци и надлежне службе МУП-а знали шта новинарка истражује и да су имали могућност да јој доставе истините и потпуне информације, уколико информације у службеним белешкама нису биле истините – али то нису учинили. Након објављивања текста нису тражили ни деманти.

„Тужени су поступили са дужном новинарском пажњом, у тексту су написали информације које су пренели из службених белешки, нису написани коментари новинара нити лични ставови“, наводи судија и закључује:

„Објављивање наведеног текста је имало за циљ скретање пажње јавности на питања од јавног значаја, а није била намера да се тужиоцима причини штета повредом њихове части и угледа.“

На пресуду судије Вуковљак Јовановић тужиоци имају могућност жалбе Апелационом суду у Београду, који ће донети коначну одлуку.

Ово је први поступак који се водио по тужби руководилаца Јединице за заштиту сведока, а у току је још један. Другу тужбу полицајци су поднели само због тога што је КРИК објавио информацију да су полицајци тужили КРИК. 

Редакција КРИК-а сматра да су у питању СЛАП тужбе, односно да су поднете с намером да новинаре застраше и зауставе у истраживању тема у вези са радом полиције и објављивању текстова о њима. 

Против новинара и уредника КРИК-а тренутно је у току 11 поступака по оваквим тужбама.

Недавно су првостепено осуђени у поступку у коме је тужбу поднео Братислав Гашић, тада директор Безбедносно-информативне агенције, данас министар полиције. 

Сем шефова полиције и министра полиције КРИК је тужила и бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић, затим Предраг Колувија којем се суди као шефу групе која је произвела више од тону и по дроге, кум председника Србије Никола Петровић, тајкуни Богољуб Карић и Станко Суботић, компанија “Минецо” и таблоид Курир.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси