Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији на умору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2023.

Аутор: Бојан Беднар Извор: ФоНет

Медији на умору

Медијска сцена у Србији је заправо опсцена, правимо се да имамо медије, а готово да их немамо, будући да је много тога што је направљено као медиј и зове се медијем то заправо није, изјавио је ФоНету новинар ТВ Нова Жељко Вељковић и оценио да је правих медија мало и да су на умору.

Вељковић је у серијалу разговора Киоск о медијској сцени Србије рекао да је врло мало медија за које би се могло рећи да су слободни и да је у њима истовремено добро, срећан што и сам ради у једном од њих.

Према његовом мишљењу, доба пристисака на независне медије је прошло, јер власт нема никакву потребу да притиска медије који су на било који начин независни, пошто их је једноствано "одсекла" од извора информација.

Новинари независних медија не могу да назову саговорника из неког министарства и добију изјаву, илустровао је он и указао да није реч само о највишим нивоима власти, већ о свим.

Како је приметио, директни притисци власти усмерени су ка оним медијима "који су њихови и на краткој узици", док независни медији једноставно нису у могућности да добију нормалне одговоре и третман.

Говорећи о односу председника Србије Александра Вучића према новинарима, Вељковић је рекао да Вучић жели да "поседује" новинаре.

Сматра да Вучић неке новинаре и "поседује" и објашњава да је реч о оним новинарима који су овај период своје каријере посветили само њему и који раде само за њега, у чему он ужива.

"Однос Александра Вучића према независним медијима је однос увреда, ниподаштавања, сталног таргетирања и изазивања свађа у којима он на крају врло често победи", рекао је Вељковић.

Он се труди да на конференцијама за новинаре поставља питања којима неће ући у конфликт са Вучићем и подсећа на народну мудрост да те "будала прво спусти на свој ниво, а онда те у том блату добије, јер има више искуства".

Вељковић не мисли да је задатак новинара да се свађају, већ да добију одговоре на питања, "што нажалост врло често не успевају".

Осврћући се на извештавање о Косову, он је оценио да већина медија то чини "чврсто завезаних очију и добро покривених ушију".

Према његовом тумачењу, "ми о томе како људи на Косову живе не знамо ништа, знамо оно што ова власт жели да знамо".

Вељковић је оценио да се на гласање за Српску листу иде "чопоративно" и додао да ти људи који иду "у чопорима на гласачка места нису вукови, они су више овце које присилно воде да гласају, уцењени пословима и разним врстама помоћи које добијају од државе".

Упитан колико су грађани заинтересовани да буду објективно информисани, Вељковић је рекао да не разуме зашто сви немају једнака права да виде све.

Како је истакао, грађани би, независно од тога да ли имају СББ или МТС пакет кабловске телевизије, требало да имају исти број канала на основу којег би могли да одаберу како ће се информисати.

Нагласио је да би тек тада могло да се говори о томе како грађани перципирају медије и колико желе да буду информисани, али му се чини да "људи не желе да изађу из заблуда у којима живе".

То што је актулена власт "заузела" Радио телевизију Србије за Вељковића је "најтужнији момемнат који се догодио медијима у Србији".

Он разуме ако приватни медији "мало нагињу на страну свог власника", што је у реду ако то јасно кажу и не обмањују људе да су независни.

Вељковић констатује да је потпуно јасно да телевизије Пинк и Хепи "раде за свог власника Александра Вучића", и да то и не крију.

Пораз Јавног сервиса је пораз демократије у овој земљи, пораз свих нас и пораз новинарства, јер би РТС морао да буде место на које се сви ми угледамо, закључио је Вељковић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси