Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Билчик објавио нацрт извештаја о Србији: Забринут због РЕМ-а, руских медија и Вулина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2023.

Аутор: Н1 Извор: Данас

Билчик објавио нацрт извештаја о Србији: Забринут због РЕМ-а, руских медија и Вулина

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик објавио је нацрт извештаја о Србији, који ће прво ићи на дебату у Одбор за спољне послове, а потом и у Европски парламент.

Билчик на почетку свог извештаја поздравља чињеницу да чланство у Европској унији и даље представља стратешки циљ Србије и наглашава чињеницу да ће напредак у области владавине права, нормализација односа са Косовом и усклађивање са спољном политиком ЕУ одредити динамику процеса придруживања, преноси Н1.

Билчик наводи да жали због и даље ниског нивоа усклађености Србије са спољном политиком ЕУ, посебно у контексту руског рата против Украјине и подвлачи чињеницу да Србија, као земља кандидат, мора да се придржава принципа и политике ЕУ, „а усклађивање са ратнохушкачким аутократским режимом је неприхватљиво“.

„Примец́ује усклађивање Србије са ЕУ у гласању за релевантне резолуције Генералне скупштине УН и суспензију Русије из Савета за људска права. Жали, међутим, због чињенице да Србија доследно није успевала да се усклади са рестриктивним мерама ЕУ против Русије, као и због блиских односа Србије са Русијом. Жали због чињенице да су кључне компоненте српске спољне политике у директној супротности са ставовима ЕУ, укључујући потписивање споразума којима се утврђују заједнички спољнополитички приоритети Србије и Русије за период 2023-2024. и састанке са високим званичницима из Русије који се налазе на листи санкција ЕУ“, пише у извештају.

Билчик је забринут је због именовања директора Безбедносно-обавештајне агенције (Александра Вулина), који је, додаје, познат по својој анти-ЕУ и проруској реторици.

Када су у питању демократија и владавина права, Билчик констатује усвајање амандмана на Устав и наглашава да би реформски процес требало да се настави као приоритет.

„Поздравља усвајање мера за побољшање изборних услова и медијског окружења уочи избора у априлу 2022, као резултат међустраначког дијалога који је омогуц́ио Европски парламент и поздравља спремност Народне скупштине да настави дијалог“, пише у извештају.

Билчик је позвао српске власти да интензивирају напоре у заштити људских права.

Осуђује отварање канцеларије „Раша Тудеј“ у Београду и покретање онлајн сервиса вести на српском језику и позива српске власти да се супротставе хибридним претњама и ускладе са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности Спутњика и РТ и позива Србију да се бори против дезинформација.

Билчик такође изражава забринутост због закаснеле имплементације медијске стратегије и акционог плана и позива владу да повећа транспарентност власништва и финансирања медија и осигура независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Билчик жали због чињенице да је РЕМ доделио четири националне фреквенције каналима који су у прошлости кршили новинарске стандарде и позива на доделу пете фреквенције кроз транспарентан и непристрасан процес“, наводи се.

Билчик је поздравио одржавање Европрајда у Београду, али жали „због контрадикторне комуникације српских власти, укључујући почетну забрану марша“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси