Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Свет плус“ добија фреквенцију преко „Коперникуса“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2012.

Аутор: Марко Петровић Извор: Блиц

„Свет плус“ добија фреквенцију преко „Коперникуса“

Телевизија „Свет плус“, чији је директор Зоран Башановић, функционер СНС, емитоваће програм на националној фреквенцији иако неће конкурисати за њу ако ТВ „Авала“ коначно остане без дозволе за рад.

Та телевизија, блиска напредњацима, моћи ће да се гледа у целој Србији јер ће се на конкурс јавити „Коперникус кејбл нетворк“, на чијим фреквенцијама „Свет плус“ емитује 10 сати програма дневно.

Према садашњем уговору, „Свет плус“ емитује четири сата програма пре подне и шест по подне преко „Коперникуса“. То отвара могућност да и програм „Свет плуса“ буде емитован на националној фреквенцији, јер Закон о радио дифузији не ограничава емитовање програма који производе независне продукције, а дозвољава и заједничко коришћење истих фреквенција за највише три емитера.

Главна и одговорна уредница Телевизије „Свет плус“ Слађана Иванчевић каже да у овом тренутку нису финансијски способни да обезбеде националну фреквенцију.

Потрудићемо се да будемо спремни до следећег редовног конкурса за расподелу фреквенција 2014. године и да тада конкуришемо. У међувремену, не знамо да ли ћемо продужавати уговор са „Коперникусом“ или ћемо тражити дозволу за самостално емитовање преко кабловског система - каже Иванчевић и додаје да не види да неку предност може да им донесе чињеница да је Башановић функционер владајуће СНС.

Владан Митић, директор „Коперникус кејбл нетворка“, каже да ће се они вероватно пријавити на конкурс ако „Авала“ остане без дозволе.

Када је реч о „Свету плус“, ми имамо уговор са фирмом „Сенс маркетинг“, на основу којег они емитују програм преко наших фреквенција. Уговор истиче крајем године, али још не знамо да ли ћемо га продужавати - каже Митић.

Горан Караџић, члан Савета РРА, каже да ће размотрити све пријаве, разговараће са свим кандидатима и процениће ко завређује да му се изда дозвола.

Како је наведено у закону, дозволу за емитовање програма може да добије домаће правно или физичко лице које је регистровано за делатност производње и емитовања радио и телевизијског програма и које има седиште на територији Србије. Дозволу не може да добије политичка странка или фирма коју је основала политичка странка.

РТЛ: Без спекулација

У РТЛ групи са седиштем у Луксембургу, чији је долазак у Србију често најављиван, не желе да спекулишу да ли ће се пријавити на конкурс за доделу фреквенције, уколико буде расписан.

Ми увек тражимо прилике да ојачамо наш портфолио, али рано је да спекулишемо у погледу било којег конкретног тржишта - одговорили су нам из РТЛ групе на питање хоће ли конкурисати за „Авалину“ фреквенцију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси