Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кирби: Кључна улога медија у грађанском друштву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2012.

Извор: Танјуг

Кирби: Кључна улога медија у грађанском друштву

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби зјавио је данас да су главни изазови с којима се уочавају медији у Србији, поред економских, teхнолошких и политичких промена - tранспарентност власништва, конкурентност и приватизација.


Кирби је, отварајући конференцију посвећену медијима, поздравио опредељење министра културе и информисања Братислав Петковића и владе Србије да наставе спровођење реформи у медијском сектору, укључујући и медијску стратегију.

"Медији могу да имају кључну улогу у грађанском друштву, јер нам информације помажу да боље разумемо свет у ком живимо и донесемо исправније одлуке", рекао је Кирби на почетку дводневне конференције коју организује УСАИД поводом 15 година развоја независних медија у Србији.

Амбасадор је истакао да су САД опредељене да наставе да помажу српским медијима у даљем напретку. Он је изјавио и да тешка економска ситуација угрожава слободу медија.

"Економска ситуација у Србији утиче и на медије. Нема много слободе медија у тешкој економској ситуацији", рекао је Кирби у паузи конференције.

Амерички амбасадор је оценио да су медији у Србији веома разноврсни и да економија диктира и промене у медијској сфери, који се суочавају са финансијским потешкоћама, конкуренцијом и изазовима попут дигитализације и транзиције.

Потпредседник ИРЕX Марк Вајтхаус рекао је да његова организација и УСАИД већ 15 година у Србији подржавају развој независних медија.

Конференција је почела пројекцијом филма "Развој независних медија у Србији".

Скуп траје два дана, а међу темама ће бити медијска стратегија и њена примена, медијске слободе, професионализам и одрживост, предуслови и кључна питања за развој медија у Србији и коришћење друштвених мрежа у новинарству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси