Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грчки новинари поново штрајкују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2012.

Извор: Б92, Бета

Грчки новинари поново штрајкују

Грчки новинари ступили су у 24-часовни штрајк, у знак протеста због владиних мера штедње које ће се негативно одразити на њихову здравствену заштиту.

Због штрајка новинара не емитује се телевизијски и информативни програм, а на интернет сајтове не постављају се нове вести. Сутрашње штампе неће бити на киосцима.

Истовремено, посланици грчког парламента гласаће данас о нацрту закона о приватизацији који ће, како се процењује, бити први велики тест за владајућу коалицију.

Нови закон даће влади више овлашћења у приватизацији јавних предузећа. Међутим, закону се противе многи посланици из редова социјалиста и Демократске левице, два млађа партнера у влади формираној након избора у јуну.

О нацрту закона гласаће се истог дана када ће министар финансија Јанис Стурнарас представити нови нацрт државног буџета за 2013. годину. Два највећа синдиката у земљи за вечерас планирају протест због мера штедње у буџету.

Закон о приватизацији једна је од реформи на које се Грчка обавезала у оквиру споразума са међународним кредиторима по којем ће та земља добити милијарде долара помоћи од других земаља еврозоне и Међународног монетарног фонда, под условом да спроведе мере штедње како би смањила државни дуг и буџетски дефицит.

Грчка се од маја 2010. ослања на страну помоћ, без које не би могла да плаћа дугове и исплаћује плате и пензије.

Влада у Атини месецима је покушавала да постигне споразум са страним кредиторима о новом пакету мера штедње за 2013-2014. вредних 13,5 милијарди долара. Ти преговори открили су и пукотине у владајућој коалицији, односно противљење Демократске левице и социјалиста.

Грчки премијер Антонис Самарас изјавио је јуче да су преговори завршени. Гласање о споразуму одложено је за недељу дана, а Самарас је упозорио да ће у земљи завладати хаос ако се он не усвоји.

Нови пакет мета штедње услов је да Грчка добије страну помоћ вредну 31 милијарди евра. Без те помоћи, земља ће до 16. новембра остати без свих резерви новца, упозорио је Самарас.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси