Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Медији из региона да се уједине"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2012.

Извор: Б92, Бета

"Медији из региона да се уједине"

Медији у региону морају да се уједине и да успоставе бољу сарадњу, јер мала тржишта неће опстати, оценили су учесници трећег Медија прес самита у Београду.

 

"Не може бити озбиљног регионалног функционисања, ако политичари не воде озбиљне регионалне политике и ако у тим државама немамо сталне дописнике и сарадњу. Неопходна је регионална интеграција због нас самих и наших медијских и економских интереса", рекао је на скупу у хотелу Метропол главни уредник Вечерњих новости Манојло Вукотић.

Вукотић је учесницима скупа предложио да се оснује Балканска асоцијација медија која би допринела упознавању и представљању заједничких интереса медија у региону.

"Предлажем и да новинари са простора бивше Југославије упуте заједнички апел владама у региону о слободној продаји медија и слободном протоку информација. Тако би скинули баријере и приближили се циљевима", истакао је Вукотић.

Он је навео да је у БиХ "годинама забрањена продаја новина на ћирилици" и додао да обавеза медија мора да буде "разбијање бирократских штитова".

Директор Колор прес групе Роберт Чобан оценио је да мала тржишта неће издржати и да је због тога неопходна регионална сарадња.

"Позивам све да максимално искористе те потенцијале јер су они драгоцени", казао је Чобан.

Главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић казао је да медији морају више да користе потенцијале интернета, односно да путем њега наплаћују своје услуге.

"Штампани медији у беспарици нису тренутно ни политички добродошли, а Интернет је озбиљна шанса у Србији коју ми још нисмо научили да наплатимо", рекао је Жарковић.

Он је оценио да је власничка структура медија у региону лоша и додао да је реч "о друштвима у превирању" где се јављају различити политички и економски утицаји.

Главни уредник Нове Македоније Зоран Димитровски такође је подржао регионалну сарадњу медија и истакао да није могуће "растурити културно сличан простор".

Ту идеју подржава и главни уредник Дневног аваза Фадил Мандал.

"Што се тиче БиХ тржиште је потпуно отворено за медије из Хрватске и Србије. Свуда на трафикама у Сарајеву можете купите те новине и читати их, а тиражније су и од неких босанских листова", рекао је Мандал.

Трећи Медија прес самит на тему "Регионално информисање - прекогранична сарадња медија" одржава се у организације Асоцијације медија Србије и Бизнис дијалога.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси