Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист "Колектив" обележава 65. рођендан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2012.

Извор: Народне новине

Лист "Колектив" обележава 65. рођендан

Борски новинари славе редак јубилеј

У Бору је 1. новембра 1947. године изашао први број листа РТБ Бор "Колектив". Од тада до данас, пуних шездесет пет година мукотрпни рударски посао прате генерације новинара. У 2.227 бројева листа објављених до сада, свој траг оставило је преко 50 новинара, три фоторепортера, 14 уредника и пет техничких уредника.

Останимо још мало у домену статистике, бележећи да се број одштампаних примерака "Колектива" мери милионима, било их је преко 20, а информација и фотографија стотинама хиљада. Почео је да излази на четири, а достизао и преко тридесет страна недељно, полумесечно, месечно, мада је било и дана када је спао на само двоје новинара, паје излазио тромесечно.

 Информације које петочлана редакција сада штампа месечно, захваљујући сајту, дневно су доступне. Тиражом је усмерен на сваког другог запосленог у Басену.

Притом настоји да, пре свега, представи димензију њиховог учешћа у креирању садашњности и будућности компаније, бољег стандарда, бољег упознавања, а и бољег разумевања са пословодством - каже за Данас руководитељка Службе за односе са јавношћу РТБа Горица Тончев Василић.

Борски "Колектив" дуже од пола века прича о борском, односно српском бакру, сребру и злату, истовремено пратећи спиралу успешности борског басена, која је након политичких, економских и свих других превирања 2000. године пала на
најниже гране.

Четири године уназад на страницама "Колектива" се, на срећу, бележи васкрснуће и преображај у модерну компанију у којој су захваљујући подршци државе, обновљени рудници и граде се нова топионица и фабрика сумпорне киселине,
наговештавајући нову еру индустрије бакра која ће овом крају наредне године вратити небо без сумпорногдима.

Уређивачки оријентисан на производне планове и све што прати њихово остваривање, на рударе и металурге који се боре да то постигну, на стручњаке пред изазовима нових технологија, на младе који треба да носе компанију у новом столећу, "Колектив" настоји да прати и ту већ незаобилазну нит одрживе производње метала која ће им доносити хлеб, али неће отимати чист ваздух, воду издравље.

Статистика

Сто девет година се у Бору копа и топи руда бакра, сребра и злата. Подаци кажу да је за то време, закључно са 2011. годином, уклоњено 1.820 милиона тона раскривке да би се дошло до 750 милиона тона руде из које је извађено 3,353
милиона тона бакра, 155,5 тона злата и 971 тонасребра. овим није искоришћена ни половина рудних потенцијала Бора и Мајданпека, пошто оверене резерве износе око 1,38 милијарди тона руде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси